Annons
Nyheter

Kryssningspassagerare i hamn efter sjödrama

Kryssningsfartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust har lagt till i hamnen i Molde och de återstående passagerarna får fast mark under fötterna efter ett dramatiskt dygn.
Fartyget var mycket nära att gå på grund.
Norge (TT) • Publicerad 24 mars 2019
Många människor hade samlats på kajen i Molde för att hälsa kryssningspassagerarna välkomna effter ett strapatsfyllt dygn.
Många människor hade samlats på kajen i Molde för att hälsa kryssningspassagerarna välkomna effter ett strapatsfyllt dygn.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix / TT

– Vi befann oss i restaurangen när det kom en riktigt stor våg och krossade en dörr och översvämmade hela restaurangen. Allt jag såg var ben, armar, vatten och bord. Det var som Titanic, säger Carolyn Savikas från USA till VG.

Viking Sky skickade strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen ut ett nödmeddelande och bad om assistans efter motorproblem. Vågorna var upp till 15 meter höga, och en långdragen räddningsaktion inleddes.

Annons

Under hela natten evakuerades personer i helikoptrar som flög i skytteltrafik. Totalt togs 479 av de 1 373 personerna ombord i land med helikopter, enligt nyhetsbyrån NTB.

Tre av fyra motorer på fartyget kunde sedan startas under söndagsmorgonen, och Viking Sky kunde för egen maskin men med följebåtar ta sig till hamnen i Molde. Där har ett mottagningscenter upprättats och Röda Korset är på plats för att hjälpa till.

"Surrealistiskt"

På videoklipp som sprids på Twitter syns hur bord och stolar far fram över golvet på det vilt krängande kryssningsfartyget, och hur vatten flödar runt passagerare inne i fartyget. Totalt har 20 personer skadats, enligt NTB.

Enligt amerikanen Rodney Horgen, en av de evakuerade, har det senaste dygnet varit skrämmande.

– Det bästa ordet att beskriva det är surrealistiskt. Vi satt i restaurangen när skeppet började kränga kraftigt från sida till sida. Människor föll och bordsskivor gled på golvet, säger han till NRK.

Han beskriver hur ett fönster eller en dörr slets upp och en flera meter hög våg slog in i den lokal där passagerare samlats i väntan på evakuering. Vattnet drog med sig 20-30 personer inne i båten.

– Min fru satt rakt framför mig och plötsligt var hon borta. Då tänkte jag: Detta är slutet, berättar han.

Rodney Horgen blev under söndagsmorgonen evakuerad och är nu på ett hotell i Molde med flera andra av de räddade.

Nära grundstötning

Under lördagen, när det fortfarande var storm och inga av Viking Skys motorer fungerade, ska fartyget ha varit 100 meter från att gå på grund, uppger lotsar i Møre och Trøndelag. Besättningen kämpade i mer än en halvtimme med att förankra fartyget.

– De var väldigt nära grundstötning. Det var nog ingen rolig upplevelse att vara ombord på fartyget då, säger Emil Heggelund, driftsansvarlig för lotsarna, till Bergens Tidene.

Annons

På räddningscentralen vill man inte kommentera hur nära det var att fartyget gick på grund.

– Fartyget var två kilometer från land när besättningen lyckades få fast ankarna, men området är känt för att vara fullt med skär och grund, säger Einar Knutsen, vid räddningscentralen HRS, till TT.

Tvingades vända

Ett lastfartyg med nio man i besättningen som var på plats för att bistå i räddningsarbetet fick under kvällen motorstopp och slagsida. För att kunna evakueras uppmanades besättningen att hoppa i havet för att kunna plockas upp av räddningshelikopter. Samtliga räddades ur vattnet.

Flera mindre räddningsbåtar tvingades vända på grund av de höga vågorna.

Ombord på Viking Sky fanns från början 915 passagerare och 458 besättningsmedlemmar, enligt rederiet. Fartyget var på väg längs den norska kusten från Tromsø till Stavanger.

Rederiet Viking Ocean Cruises meddelar att de ställer in sin nästa kryssning, som skulle ha inletts den 27 mars.

Sofia Tanaka/TT

TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons