Annons
Nyheter

Kritiserar beslut om gratis avfall

När Energibolaget inför avgiftsfrihet på Övreskog bryter de mot kommunens bestämmelser för hur avgifter sätts.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2011

Det anser Mattias Josefsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen. Han ifrågasätter beslutet att införa gratis lämning av avfall på Återvinningsstationen. Den nya modellen börjar tillämpas från och med i dag.

– Självklart är det jättepositivt att uppmuntra och stimulera till ökad återvinning. Men det är kommunfullmäktige som kan besluta att ta bort avgiften, inte UEAB, säger han.

Annons

Som UT tidigare berättat, är det Ulricehamns energi som svarar för verksamheten vid Återvinningscentralen. Bolagets motiv till att nu ta bort avgiften då för den som lämnar avfall är att det ska öka återvinningen. Intäktsbortfallet på cirka en halv miljoner kronor per år som verksamheten ger, ryms inom bolagets budget, enligt UEAB.

Mattias Josefsson säger att UEAB inte har rätt att ta sådana beslut.

– Det är kommunfullmäktige som fastslår vilka avgifter som ska tas ut för olika kommunala tjänster. Det var exempelvis i fullmäktige som beslutet togs att höja avgiften för att lämna mindre mängder på Övreskog.

– Min uppfattning är att detta måste ses ur ett helhetsperspektiv. Visserligen är det kanske bra att avgiften på Återvinningscentralen tas bort. Men det ska vägas mot andra behov. Och det är kommunfullmäktige som ska ta ställning till det.

Enligt uppgift ska arbetet inom kommunen samt mellan kommun och de kommunala bolagen ske samordnat, för att uppnå ett så kallat koncerntänkande. Hur kunde det bli så här i denna fråga?

– Uppenbarligen har det inte fungerat i det här fallet. Jag kommer på något sätt att ta upp detta politiskt. Det får även bli en diskussion med kommunalrådet, säger Mattias Josefsson.

Per Ingloff, vd för UEAB, har en annan uppfattning. Enligt honom har bolaget rätt att ta beslut på det sätt som nu har skett.

– Det är styrelsen för bolaget som gjort den här bedömningen. Vi har rätt att själv fatta beslut om nivåer, säger han.

– Vid stora förändringar av mer principiell betydelse är det fullmäktige som tar besluten.

Men i det här fallet handlar det om en halv miljon kronor i minskade intäkter. Det är ingen liten slant?

Annons

– Men förändringen sker på prov. Syftet är att stimulera till ökad återvinning. Dessutom handlar det om säkerheten för personalen på plats. Helst vill vi inte prata om det, men ett skäl för förändringen är att slippa kontanthanteringen, säger Per Ingloff.

– Här handlar det om 30 respektive 60 kronor. De låga nivåerna är inte av principiell betydelse.

Kommunfullmäktige har med stöd av 27 kap. 4 § miljöbalken rätt att besluta om avgifter som skall betalas för den insamling, transport, återvinning och det bortskaffande av avfall som utförs genom kommunens försorg.

(Ur föreskrifter som ingår i kommunens renhållningsförordning, antagen av kommunfullmäktige i Ulricehamns kommun, 2007)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons