Annons
Nyheter

Kritik mot avveckling av Resursskolan

Resursskolan i Ulricehamn håller på att avvecklas. Men facket är kritiskt.
Nyheter • Publicerad 13 december 2011

Det är enligt ett tidigare beslut som Resursskolan avvecklas. Grundtanken är att de elever som hittills fått möjlighet att delta i denna verksamhet, istället ska inkluderas i sina ordinarie klasser.

Huvudskyddsombuden Maria Sergi och Håkan Jacobsson anser att det fortfarande finns många oklarheter runt förändringen. I en skrivelse till Ann-Christine Oldenburg och Anne-Marie Stensson tar de upp följande:

Annons

? Brist på information skapar stor oro, osäkerhet och stress för personalen.

? Många medlemmar har synpunkter på att elever ”släpps ut” ifrån en resursskola utan medföljande resurser.

? Vuxna som tidigare arbetat på resursskola ägnar nu istället mycket tid åt att ”jaga runt” och försöka få in elever i lektionssal vilket är dåligt utnyttjande av tid och energi. Deras uppdrag var förr ett pedagogiskt uppdrag, vilket i dag förändrats till mer rastvaktande i korridorer.

? Elever som tidigare varit på resursskola och nu är i klass/skola har fått en ”svans” efter sig som börjat utebli på lektion och detta är mycket oroväckande.

Idag bedrivs resursskola i Brunns skola (för låg- och mellanstadieelever) och i Ulricehamn (högstadieelever med anknytning till Stenbocksskolan).

Brunn stängs nu i december vid terminsslutet, Ulricehamn avvecklas under vårterminen.

Svårigheter för eleverna att känna sig trygga i klasserna, där de i fortsättningen ska ha sin skolgång, är en av de farhågor som UT tagit del av.

Enligt nya modellen ska personalen vid Resursskolan åka runt i team för att därigenom fortsätta ha kontakt med eleverna.

En del av kritiken går ut på att denna modell inte gör det möjligt att skapa en trygg relation mellan lärare och elev.

Uppgifter finns om att elever som egentligen skulle ha haft plats vid Resursskolan, men som från och med nuvarande hösttermin istället vistas i sina ordinarie klasser, valt att utebli från undervisningen, då de inte klarar den nya situationen.?

Annons

I något fall har elever tagits emot vid Resursskolan, trots att de egentligen ska gå i sin vanliga klass.? I det senare fallet är det elevens föräldrar som kontaktat Resursskolan med detta önskemål.

Ann-Christine Oldenburg, ansvarig för Resursteamen, bollar frågan vidare till rektorerna vid Stenbocksskolan, som har ansvaret för skolverksamheten.

– Jag kan inte detaljerna i hur verksamheten fungerar på plats vid Stenbocksskolan. Men kritiken från facken låter ju inte bra. Samtidigt vet jag att två elever i nian får fullfölja sin skolgång under våren, säger Ann-Christine Oldenburg.

– Däremot har inkluderingen inletts med övriga elever.

Enligt ett tidigare politiskt beslut ska elever med behov av särskilt stöd inte längre erbjudas plats i kommunens resursskolor. Istället ska de ha sin skolgång i den elevgrupp de tillhör.

Det innebär att Resursskolan avvecklas, för att ersättas med så kallade resursteam som ska finnas i skolområdena.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons