Annons
Nyheter
Från svidande kritik till ovanligt tydligt beröm. Det tidigare kritiserade ungdomsboende Ungbo i Ulricehamn får nu rosor av Socialstyrelsen.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2011

Det var 2009 som ett fåtal av de anställda på Ungbo i Ulricehamn reagerade över sin egen verksamhet. Det fanns brister som var så allvarliga att de boende ungdomarnas hälsa riskerades, menade de.

Tillsynen av länsstyrelsen, vilken sedan tagits över av Socialstyrelsen, bekräftade den bilden. Ulricehamns kommun och Ungbo fick hård kritik på ett antal punkter.

Annons

Den här kritiken framfördes i slutet av förra året och fick stor uppmärksamhet i media. Ungbo utmålades som ett problemboende.

– Kritiken är orättvis och dessutom onyanserad. Granskningen gjordes i ett turbulent skede, sade Marie Christiansson, avdelningschef vid vård- och omsorgsförvaltningen, till UT då.

De ansvariga för Ungbo menade att det som kritiserats redan till stor del åtgärdats då resultatet av tillsynen blev offentligt. Att läget redan då var betydligt bättre.

Just detta bekräftas nu efter två nya tillsynstillfällen på Ungbo under 2011. Kritiken är helt raderad och istället utbytt mot beröm. Socialstyrelsen skriver till kommunen att det är ytterst ovanligt att positiva faktorer lyfts fram från en tillsyn men att man i det här fallet valt att göra det.

– Deras uppdrag är att hitta fel och brister och påpeka dem. Nu får vi istället positiv feedback. Det känns ju extra bra förstås, säger Tina Rosenberg som är enhetschef vid kommunens barn- och ungdomsenhet.

Det som är mest positivt är enligt Socialstyrelsen att den samlade verksamheten arbetat "påtagligt väl" med att komma tillrätta med de brister som uppdagats och man omnämner särskilt Ungbos arbetssätt med att göra de placerade ungdomarna delaktiga i frågor som berör dem.

– Det här är resultatet av ett långsiktigt arbete. Vi har på enheten jobbat med kvalitetshöjning av arbetet med utsatta ungdomar. Det här är ett bevis på att vi är på rätt väg. Att ungdomarna som berörs tycker att verksamheten är bra är det allra viktigaste, säger Tina Rosenberg.

Henrik Erickson

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons