Annons
Nyheter

Kravmärkt projektarbete

– Nu kan vi bevisa för våra föräldrar att de ska köpa kravmjölk, säger Sara Helmrot om resultatet av hennes och Elin Erikssons projektarbete.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2011
Elin Eriksson och Sara Helmrot har gjort sitt projektarbete om mjölk och kom fram till ett oväntat resultat.
Elin Eriksson och Sara Helmrot har gjort sitt projektarbete om mjölk och kom fram till ett oväntat resultat.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

De börjar nu komma till slutet av sitt projektarbete, det arbete som alla gymnasieelever ska göra. Arbetet handlar om mjölk och de har undersökt om kravmjölk är bättre än konventionell mjölk när det gäller fettsammansättningen och miljöpåverkan under produktionen.

Resultatet förvånade dem.

Annons

Att kravgårdar har mindre miljöpåverkan under produktionen än konventionella gårdar var väntat. Men inte att det skulle vara skillnad i fettsammansättning, att ekologiskt producerad mjölk har fler nyttiga fettsyror och mindre mättat fett än konventionell mjölk.

Det är till och med så, skriver de i sitt arbete, att man kan minska sitt dagliga intag av mättat fett med upp till 50 procent genom att dricka kravmjölk.

– Det är nog inte många som vet det, säger Elin Eriksson.

Resultatet visar också att fettsammansättningen i kravmjölk inte påverkas av temperaturskillnader eller väderförhållanden, till skillnad från konventionell mjölk som har lättare att tappa fetter under sämre förhållanden.

Nu är Elin och Sara ganska lättade att arbetet snart är över. Processen har varit jobbig, tycker de, eftersom de har haft svårt att hitta sitt ämne.

– Vi ville så mycket, säger Elin.

Någon vidareutbildning inom lantbrukssektorn blir det dock inte. Sara har sökt maskinteknik på Chalmers eller i Lund. Elin ska flytta till sin pojkvän i England.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons