Annons
Nyheter
Barn- och elevombudet krävde 432 500 kronor från Ulricehamns kommun efter anmälan från en elev på Stenbock om kränkande behandling.
Det blev 70 000 kronor, efter förlikning mellan parterna.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2011

Barn- och elevombudet har tillsammans med eleven, som nu blivit myndig, och elevens mamma kommit överens om att anta det förlikningsbud på som lämnats av kommunen. Enligt uppgörelsen ska Ulricehamns kommun betala 70 000 kronor i skadestånd till pojken.

– Vi har tillsammans, med hänsyn till elevens eget välbefinnande valt att anta budet, uppger Anna-Karin Lundgren, jurist vid Barn- och elevombudet, som handlagt Ulricehamnsärendet.

Annons

Enligt henne mår pojken idag mycket dåligt av det han utsatts för på resursskolan och känner en stor besvikelse över förlikningsbeloppets låga nivå.

På Barn- och elevombudet är man mycket kritiska till kommunens agerande under förlikningsförhandlingarna, uppger Anna-Karin Lundgren.

– Vi känner en enorm besvikelse över att kommunen i slutskedet av förhandlingarna valt att lämna ett så pass lågt bud, trots att kommunen medgett att man agerat bristfälligt. Det ger i sig inte den upprättelse eleven haft rätt till, men med hänsyn till elevens mående i dagsläget och för att inte behöva utsätta honom för en rättslig process har vi dock valt att anta budet.

Även Barn- och elevombudet Lars Arrhenius, är besviken.

– En rättslig prövning tar tid och är påfrestande. Men jag hade ändå gärna sett en rättslig prövning av det här fallet. Samtidigt har jag full respekt för den drabbade partens inställning. Min grundinställning är fortfarande att nivån på ersättningen borde ha värderats högre.

Detta var det enskilt högsta krav ni riktat mot en huvudman som driver skola. Får utfallet nu några konsekvenser för hur ni i fortsättningen driver ärenden av detta slag?

– Nej, på den punkten blir det ingen ändring. Nivån för skadeståndet i just det här fallet var motiverad i detta fall med hänsyn till den tid kränkningen hade pågått.

– Samtidigt kan man konstatera att ju högre skadeståndskrav, desto mindre benägna är kommuner att medge kraven.

Lars Arrhenius hänvisar till en dom nyligen i hovrätten för västra Sverige, där Barn- och elevombudet fick rätt.

– Det var en viktig markering. Min grundinställning är att skadestånd i sådana här fall har två syften, dels är det en upprättelse för den drabbade, dels har skadestånd en preventiv effekt.

Rekordstort skadeståndskrav

Ärendet som nu avslutats började som en anmälan till barn- och elevombudet den 2 april 2008. Anmälan uppgav att hennes son, som då gick i årskurs åtta vid resursskolan Stenbock i Ulricehamns kommun, hade utsatts för kränkande behandling av lärare och andra elever vid skolan.

Efter att barn- och elevombudet granskat uppgifterna kom man fram till att huvudmannen hade brustit i sina skyldigheter vilka framgår av lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever.

Mot den bakgrunden framställdes ett skadeståndskrav på 432 500 kronor. Vid tillfället var detta det enskilt största skadeståndskrav som riktats från barn- och elevombudet mot en huvudman för skola.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons