Annons
Nyheter

Körde i 120 kilometer i timmen med A-traktor – döms i hovrätten

Ett vittne såg honom köra i uppemot 120 kilometer i timmen. Ändå friades den 16-årige A-traktorföraren i tingsrätten. Men hovrätten går på en annan linje och dömer ulricehamnaren för olovlig körning.
Ulricehamn • Publicerad 29 december 2021 • Uppdaterad 4 januari 2022
Tingsrätten menade att vittnesuppgifterna som påstod att A-traktorn hade framförts i betydligt högre hastighet än 30 km/h inte var tillräckligt pålitliga. Det håller hovrätten inte med om, utan dömer den 16-årige föraren för brott. Genrebild.
Tingsrätten menade att vittnesuppgifterna som påstod att A-traktorn hade framförts i betydligt högre hastighet än 30 km/h inte var tillräckligt pålitliga. Det håller hovrätten inte med om, utan dömer den 16-årige föraren för brott. Genrebild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var i april i år som ett larm om en misstänkt olovlig körning inkom till polisen. Anmälaren uppgav att en A-traktor hade blåst förbi honom i en betydligt högre hastighet än 80 kilometer i timmen.

På grund av dess udda utseende kunde vittnet lokalisera bilen till en bensinmack, där polisen kunde ta över ärendet. Strax därpå lämnade A-traktorn platsen, och polisen kunde snabbt konstatera att den accelererade till en hastighet på omkring 50 km/h, vilket är 20 km/h snabbare än vad en A-traktor får köra.

”Polisen kunde snabbt konstatera att den accelererade till en hastighet på omkring 50 km/h.”
Ur artikeln
Annons

Trots att man vid en teknisk undersökning fastslog att fordonet var ombyggt till att klara 120 kilometer i timmen – vilket motsvarar en lätt lastbil – friades 16-åringen i tingsrätten. Domstolen menade att det fanns ”ett visst mått av osäkerhet” i uppgifterna om omkörningen, eftersom polisen var en andrahandskälla. Och eftersom hans egna iakttagelser skedde på ett relativt långt avstånd till bilen ansågs de ha begränsat bevisvärde.

Fallet överklagades senare till Hovrätten för västra Sverige, som gör en annan bedömning än tingsrätten. Hovrätten väljer att inte ifrågasätta de uppgifter som har lämnats av anmälaren, som dessutom får stöd av polisens vittnesmål.

Enligt hovrätten är det alltså klarlagt att 16-åringen höll en betydligt högre hastighet än 30 km/h. Med andra ord måste han därför ha varit medveten om att bilens kapacitet motsvarade den hos en lätt lastbil, vilket han inte hade rätt att köra. Ulricehamnaren gör sig därför skyldig till olovlig körning. Påföljden bestäms till 30 dagsböter om 50 kronor.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons