Annons
Nyheter

"Köp inte stulen diesel"

Dieselstölder är ett växande problem, som till viss del får sin näring av att den stulna dieseln går att sälja till vanligt folk och vanliga företagare.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2013

Det finns ännu ingen bra statistik på hur mycket dieselstölder det sker men enligt kommissarie Håkan Carlsson, chef för den nationella trafiksäkerhetsgruppen, är det något som ökar.

– Min uppfattning är att det ökar, sedan är det så att de större stölderna där man stjäl mycket ökar.

Annons

Först från och med i år har dieselstöld en egen brottskod så att polisen kan se hur många som anmäls.

Hittills i år har det anmälts 26 dieselstölder i Ulricehamns kommun. Enligt Håkan Carlsson har de främst skett vid rastplatsen i Brunn, vid Rönnåsen och Övreskog samt vid grusplanen vid reningsverket i Ulricehamn.

Håkan Carlsson berättar att dieselstölder kan se ut på mycket olika sätt, men att det just nu sker mycket dieselstölder från just entreprenadmaskiner utmed vägbyggen, precis som skett i Ulricehamn.

Det är också förstås olika vem som begår stölderna.

– Vi grep en liga där man hade en buss med dunkar i, sedan åkte man runt och stal verktyg och diesel. Sedan har vi gäng i Göteborg med omnejd som kanske åker omkring med en van med en enkubikstank i och vi har haft lastbilschaufförer som slangat ur andra fordon och fyllt sin egen lastbil.

Han säger att det mesta av bränslet sedan verkar stanna kvar i landet, att det körs upp i lastbilar, jordbruksredskap och vanliga privatbilar.

– Här vill jag skicka med ett varningens ord. Dieselbilar är inte som förr i tiden då man kunde köra på vad som helst. Och ofta är det så att dieseln har stulits i dunkar som har innehållit något annat. Dieseln kan vara förorenad och då tar man en risk. Det kan bli dyrt bränsle.

Han säger att om man får erbjudande om billig diesel ska man också vara medveten om att den med stor sannolikhet är stulen.

– Kostar det sju eller åtta kronor litern, då är den stulen. Det finns ingen som kan sälja diesel för det priset. Sedan kan man få höra att det är överblivet eller att personen har fått det här men det är lögn och det borde man förstå. Det finns ingen som ger bort diesel.

Även om dieseltjuvarna i många fall är förslagna finns det enligt Håkan Carlsson sätt att skydda sig och sätt för polisen att komma åt dem.

Annons

Kameraövervakning av tankar och maskiner är inte ovanligt. Det går även att märka tankanslutningarna med ett ämne som sedan går att spåra, eller till och med märka dieseln. Det finns också olika larm, som nivålarm. Då kan ägaren larmas både om det börjar läcka från tanken och om det sker en stöld.

Håkan Carlsson vill också uppmana alla att anmäla dieselstölder. Även om polisen inte alltid kan göra så mycket i det enskilda fallet ger en anmälan information som tillsammans med annan information så småningom kan leda till att stölder nystas upp. Dessutom styrs polisens resurstilldelning i viss mån av antalet anmälda brott.

Dessutom ska man förstås inte köpa stulen diesel.

– Finns det ingen avsättning minskar viljan att stjäla.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons