Annons
Nyheter

Konflikt slår mot sophämtningen

Risken ökar nu för att den pågående sophämtningskonflikten drabbar hushållen i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2011

I skrivande stund sitter parterna, Transportarbetareförbundet och Biltrafikens arbetsgivareförbund, i återupptagna förhandlingar om ett nytt avtal.

Sedan mitten av maj pågår en konflikt till följd av att parterna inte lyckats enas om ett nytt avtal.

Annons

Därför har arbetstagarparten satt igång med ett antal konfliktåtgärder i form av blockad mot övertid samt nyanställningar. Blockad gäller även mot anlitande av bemanningsföretag.

– Om det inte blir en snar lösning, kommer konflikten att märkas på allvar i Ulricehamn med början i mitten av nästa vecka, säger Classe Landin, avdelningschef för Sita i Ulricehamn.

Det sker i så fall i samband med Kristi himmelsfärdsdag, som i almanackan är en röd dag.

– I samband med sådana helgdagar brukar vi förskjuta hämtningen någon dag. Men till följd av konflikten nu är det inte säkert att vi klarar att hämta soporna i den takt som vi normalt klarar, säger Classe Landin.

Till följd av konflikten kommer Sita att prioritera vissa körningar. Det gäller hämtning av hushållsavfall vid sjuk- och vårdinrättningar, skolor samt affärer.

– Det innebär att hämtningen av hushållsavfall hos privatpersoner får ske i den mån vi klarar av det, säger Classe Landin.

Redan märker han av effekterna av konflikten.

– Vid sjukdomsfall får jag inte plocka in någon ersättare. Inte heller får jag anlita folk via bemanningsföretag för att täcka upp luckor.

Vad har du för råd till allmänheten i det här läget?

– Undvik att lägga onödigt avfall i soptunnan. Jag tänker särskilt på förpackningar.

Annons

Det ska man väl lägga vid återvinningsstationerna annars också?

– Jovisst men i synnerhet nu är det något att tänka på.

Hur ser du på konflikten som sådan?

– Jag tycker det är synd att så många ska beröras, med tanke på att konflikten gäller villkoren för kanske bara något hundratal medlemmar inom Transportarbetareförbundet, som i huvudsak jobbar i Stockholmsområdet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons