Annons
Nyheter

Konferensen gav flera tips om biblioteksutvecklingen

– Bättre än förväntat. Så sammanfattar Ulricehamns bibliotekschef Anna-Lena Johansson den nu avslutade konferensen.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2010
Foto: 
Foto: 

– Det var en väldigt positiv konferens, säger hon. Det var inte större än att man fick tillfälle att tala med alla de 60 deltagarna och därmed få en inblick i hur man arbetar på andra håll. Det gav också många nyttiga kontakter.

På frågan hur Anna-Lena Johansson efter konferensen ser på bibliotekets framtid ger hon fyra konkreta exempel.

Annons

– Biblioteket måste bli en samlingsplats för alla människor, oavsett ålder, kön, etnicitet eller annat. För att lyckas med detta måste man bygga in olika delar i byggnaden, något för alla.

– Det kommer att bli allt mer av ett virtuellt bibliotek, där teknikutvecklingen tas i anspråk. Det betyder till exempel att vi skall använda Facebook, Twitter och utnyttja mobilerna för att bjuda in till vår verksamhet och därmed marknadsföra oss.

– Från Holland fick vi tips om hur man kan engagera andra lokala aktörer, bland annat näringslivet för att ordna utåtriktade verksamheter. Där arrangerade man exempelvis stora rockkonserter med sponsorstöd från näringslivet. Det gav både marknadsföring och intäkter till bibliotekets verksamhet.

– Från danskt håll, från Hjörring, blev vi inspirerade av hur de utnyttjar sitt nya bibliotek, som ligger inne i ett shopping-center. Där låter man barnen lämna interaktiva virtuella spår genom att de får spela in filmer, göra animeringar med mera.

Konferensen blev också en förberedande träff för det tidigare nämnda samarbetet med biblioteken i vänorterna i Finland och Danmark.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons