Kommunens sjuor gick historisk stadsvandring
Innan vårterminen är slut skall alla kommunens sjundeklassare ha fått denna lokalhistoriska lektion som leds av museipedagog Lisa Jensen.
Vandringen började på Stora torget och gick sedan till Rådhuset, där eleverna bland annat fick veta att denna byggnad varit säte för stadens styrande och även rådhusrätten. Där förkunnades 1853 den dödsdom för en postrånare. Detta blev den sista verkställda dödsdomen i Ulricehamn. Rånaren avrättades medelst halshuggning på galgbacken i Kroken.
Nästa anhalt blev stadens äldsta byggnad, kyrkan, där Lisa Jensen talade om målningarna i taket och på altartavlan,
Eftersom vandringens tema är brott och straff uppehöll hon sig bland annat vid målningen av skärselden, där brotten skulle sonas i eld, innan den rentvådde syndaren kunde nå paradiset.
Vandringen gick vidare till Stora torget, där man satt upp en stupstock, eleverna till varnagel. En pojke fick prova på att sitta fast i denna skammens anordning.
Till torget hade även ”knallen” Gun Olsson kommit för att berätta om forna tiders gårdfarihandlare, bland annat om en som hade tillfälligt boende i ett hus i Stockholm, där knallarna på knallarna språk månsing fick en skriven varning för tjuvar. Huset inneboende lurades att tro att texten i svensk översättning utgjorde en bön om att Gud skulle beskydda huset och dess folk.
Eleverna hade också frågor att besvara. Gåtans lösning skall dock inte avslöjas, eftersom alla kommunens sjuor skall göra motsvarande stadsvandring.