Annons
Nyheter
Kommunen sköter inte dialogen med näringslivet, säger Ulf Segerqvist, vd för Emballator, och riktar hård kritik mot hur kommunen sköter näringslivsfrågorna.
Nyheter • Publicerad 16 september 2010
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Han betonar att hans kritik på inga sätt är ett inlägg i valdebatten. Men den är en reaktion på att det just nu hörs mycket prat från politikerna om att de skapar jobb.

– Det är vi, industrin, som skapar jobb. Inte politikerna.

Annons

Själv skulle han naturligtvis gärna se fler jobb och fler etableringar i Ulricehamn, men är orolig för att kommunen inte erbjuder tillräckligt bra möjligheter.

– Jag är bekymrad över förutsättningarna att driva företag i den här kommunen, säger han.

– För att skapa rätt förutsättningar för industrin måste det finnas ett intresse till att föra en dialog med industrin, men det intresset är snudd på obefintligt.

Situationen har försämrats allt mer. Förut visste företagen vem de skulle vända sig till men sedan startades det nya näringslivsbolaget, Nuab, vilket han betecknar som ett misslyckande.

– Nuab var från första början underkapitaliserat. Torbjörn Frick gör ett bra jobb men han får ägna tiden åt att dra in stålar till verksamheten.

Dessutom tycker han att Nuabs uppdrag är för otydligt. Att verka för hela kommunens näringsliv med Nuabs nuvarande förutsättningar säger han är "snudd på omöjligt".

Det är främst dialogen han återkommer till som ett bekymmer. Han tar kommunens affär med New Wave som ett exempel, en affär som han personligen tycker är bra för kommunen och för New Wave.

– Men jag saknar dialogen. Är den möjligheten öppen för andra företag också?

Han säger att företagen vill ha en enkel och smidig dialog kring enkla frågor om mark och infrastruktur. Som det är nu får företagen kämpa sig till detta.

– Samtidigt har vi fullt sjå att göra affärer med våra kunder. Vi är missnöjda med den dialogen och de förutsättningarna som finns. Vi ser ju hur det ser ut på andra ställen. Vi har ju andra alternativ.

Annons

Han säger att hans företag Emballator, kommunens största privata arbetsgivare, har investerat 150 miljoner i Ulricehamn de senaste fem åren.

– Vi har haft en mycket sporadisk dialog med kommunen där vi har tagit initiativet. Vi har inte ens sett ett besök av kommunalrådet. Det säger en del om vad de prioriterar.

Han tillägger att kritiken, som han uppfattar det, delas av många i näringslivet i Ulricehamn.

– Det behövs göras något, ett krafttag, för att industrin ska få bättre förutsättningar.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons