Annons
Nyheter

Kommunens e-post attackerad

Genom så kallat nätfiske utsattes kommunen i somras för en attack mot sin e-post.
Nyheter • Publicerad 2 september 2014

Nätfiske är när någon försöker lura till sig känslig information genom att skicka mail och uppge sig för att vara till exempel en bank, en myndighet eller någon annan trovärdig avsändare.

Tre av kommunens anställda råkade ut för detta i juli vilket ledde till att lösenorden till deras e-post läckte ut. Dessa tre e-postkonton användes sedan till att skicka ut 200 000 mail i kommunens namn, vilka innehöll ytterligare försök till nätfiske.

Annons

Kommunens IT-chef Fredrik Nilströmer säger att det som inträffat förstås inte är bra, men att det inte fick några allvarliga konsekvenser.

– Det är naturligtvis allvarligt för kommunens goda namn står på spel. Men vi har inte förlorat någon information eller lidit någon skada i övrigt.

Han säger att de nu har gått ut med information till alla användare och varnat för att svara på den här typen av brev. Man har dessutom gjort vissa ändringar i systemet.

– Vi har höjt säkerheten, säger Fredrik Nilströmer.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons