Annons
Nyheter

Kommunen ska spara 15 miljoner

Nedskärningar med 15 miljoner kronor. Dessutom ska effektiviseringar inom förvaltningen leda till minskade utgifter med en procent per år under de kommande tre åren.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2011

I måndags ställde sig kommunstyrelsen bakom förslaget till nedskärningar inom den kommunala verksamheten inför 2012 års budget.

Det är inom drygt tio olika områden som effektiviseringar kommer att genomföras.

Annons

Samordning av lokaler på Tingsholmsgymnasiet, begränsning av måltidshantering vid små skolor samt stopp för frivillig verksamhet inom miljöområdet är några av punkterna i sparpaketet.

Enligt preliminära bedömningar bör förändringarna totalt kunna innebära besparingar om cirka 15 miljoner kronor, varav åtta miljoner kronor under 2012.

Därutöver tillkommer effektiviseringar genom den nya organisationen med cirka en procent av nettoomslutningen per år, under perioden 2012-2014.

Totalt rör det sig om närmare 20 miljoner kronor som ska hämtas hem.

Oppositionspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot delar av förslaget, bland annat översynen av icke lagbundna verksamheter inom miljö- och samhällsbyggnad.

Oppositionen vill heller inte att drift och skötsel av Sim- och sporthallen samt idrottsanläggningen Lassalyckan läggs ut på en privat utförare. Även översynen av fastighetsskötsel samt lokalvård säger man nej till.

– Det finns en risk att det kan bli fråga om uppsägningar av personal i de fall man lägger ut verksamhet på entreprenad. Det finns en risk att anställningstryggheten försämras, säger Mattias Josefsson.

I övrigt anser han att diskussionen i budgetberedningen, där förslagen tagits fram, har varit bra.

– Det har varit öppna och konstruktiva diskussioner med högt i tak. Utifrån de ekonomiska förutsättningarna som gäller är det ett bra beslut som tagits i kommunstyrelsen. Bortsett då från de delar där vi reserverade oss.

Lars Holmin (M), kommunstyrelsens ordförande, vill avdramatisera sparpaketet.

Annons

– I grunden handlar det om att titta på om vi använder skattepengarna på ett så bra sätt som möjligt. Det är också ett sätt att undvika att hamna situationer där man i panik tar till inköpsstopp eller anställningsstopp. Det är bättre att kontinuerligt se över verksamheten.

Han tar en pensionsavgång som exempel. Istället för att tillsätta en ersättare, blir det ett tillfälle att undersöka vilka andra möjligheter som finns.

– Det betyder inte att den som slutar gjorde ett dåligt jobb. Däremot ger det tillfälle till att kanske lägga om verksamheten så att den utvecklas och blir bättre, säger Lars Holmin.

Han kan inte utesluta att sparpaketet kommer att innebära uppsägningar.

– Men i första hand tittar vi på möjligheterna att minska antalet vikarier eller att inte tillsätta ersättare vid pensionsavgångar.

Följande förändringar väntar för att effektivisera den kommunala verksamhet samt sänka kostnaderna. Flertalet av punkterna ska föregås av utredning.

? Översyn av gymnasiets programutbud. Dessutom ska möjligheterna undersökas att integrera Musikskola, tillfällig placering av Stadsbibliotek och gymnasieutbildning. Detta utifrån behovet av lokaler då Nämndhuset avvecklas samt för förskola och grundskolas behov.

? Fritidsgården Forum flyttas till Stenbocksskolan som en följd av att Nämndhuset avvecklas.

? Förutsättningarna för en samlad upphandling av drift och skötsel av Sim- och sporthallen samt idrottsanläggningen Lassalyckan ska utredas.

? En översyn ska göras av de icke-lagbundna områdena som drivs inom miljö- och samhällsbyggnad. Vissa delar kan komma att upphöra.

? Matsalen på Tingsholmsgymnasiet byggs om nästa år. Efter genomförd ombyggnad kan skolans cafeteria flyttas till matsalen.

? Effektivisering av cafeteriaverksamheten inom grundskolan. Det ska endast finnas en cafeteria på Stenbocksskolan respektive Ätradalsskolan.

? En undre gräns införs vad gäller antal barn på förskolor och resursskolor för att ha särskild måltidspersonal.

? Fastighetsskötsel samt lokalvård ska samordnas och effektiviseras.

? Utbudet av produkter inom IT minskas.

? Insatser för bättre hälsa ses över för att bättre kunna anpassas till behovet. Bakgrunden är att korttidssjukfrånvaron ökar trots ett flertal hälsosatsningar.

? Ulricehamns kommun avbryter deltagandet i Medarbetarcentrum.

? Effektiviseringar till följd av övergången från sex förvaltningar till en.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons