Annons
Nyheter

Kommunen ner i miljöranking

Ulricehamn faller från plats tjugo till plats nittiofem i tidningen Miljöaktuellts stora ranking över Sveriges bästa miljökommuner.
Men kommunens miljöstrateg har synpunkter på hur rankingen genomförs.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2011

Nu är Ulricehamn ändå på plats åtta i gruppen varuproducerande kommuner. Det är betydligt bättre än till exempel Tranemo kommun, som också tappar, och nu ligger i bottenskiktet, på plats 222. Men det är ändå ett tapp.

Enligt Ulricehamns miljöstrateg Diana Skoglund handlar försämringen i ranking inte om några förändringar i hur Ulricehamn bedriver sitt miljöarbete.

Annons

– Det är hur man har gjort den här undersökningen som har förändrats. Men samtidigt vill jag inte ursäkta mig. Det är väldigt mycket kvar att göra i Ulricehamn. Vi får kämpa vidare.

Enligt Diana Skoglund hamnar Ulricehamn lågt i år bland annat på grund av att man inte har svarat på en enkät, och på att man inte är med i ett par olika nätverk som man inte bedömer som viktiga. Inte heller är resultatet från Naturskyddsföreningens andra enkät med, där Ulricehamn kommer högt. Och kommunen har inte heller fått poäng för sitt medlemskap i samarbetet Uthållig kommun.

Bästa miljökommunen i landet är Lund, enligt rankingen. Borås sjunker från plats 14 till 49. Bollebygd utmärker sig genom att bli sist bland förortskommunerna, på plats 264 bland Sveriges 290 kommuner.

Miljöaktuellt gör sin ranking med syftet att inspirera kommunerna i miljöarbetet, eftersom dessa sägs ha en nyckelposition när det gäller att genomföra en stor del av de nationella och lokala miljö- och klimatmålen.

”Ambitionen är att det ska vara den mest underbyggda och uppdaterade hållbarhetsrankningen av Sveriges 290 kommuner.”, skriver man i tidningen.

Hälften av rankingen bygger på tidningens egna enkät. Övrigt på resultatet av andra enkäter och medlemskap i nätverk.

Enligt Diana Skoglund kan det vara svårt att delta i alla enkäter och nätverk som finns. De prioriterar det som de anser viktigt för att inte ta tid från det verkliga miljöarbetet.

– Det är mycket som vi låter passera. Vi har inte tid att svara på allt, säger hon.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons