Annons
Nyheter

Kommunen medger brister

Nu har förlikning träffats mellan Ulricehamns kommun och Barn- och elevombudet gällande en tvist i ett enskilt elevärende.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2011

Det har varit en lång process som föregått den uppgörelse som nu är klar.

– Vi har haft många kontakter med Barn- och elevombudet för att försöka enas. Men då det inte lyckades utsåg vi ett juridiskt ombud, eftersom det då lutade åt att diskussionen skulle komma att avgöras i en rättslig prövning, säger Göran Nyman, processchef välfärd, lärande samhällsutveckling.

Annons

Därefter har kommunens juridiska ombud fortsatt diskussionerna med Barn- och elevombudet. Det är dessa diskussioner som nu lett fram till den aktuella uppgörelsen.

Den innebär att Ulricehamns kommun betalar 70 000 kronor till den pojke vars mamma anmälde Ulricehamns kommun till Barn- och elevombudet.

– Lärarna och verksamheten har gjort mycket för att komma tillrätta med situationen för eleven det handlar om. Men vi ser att vi kunde ha hanterat det bättre utifrån likabehandlingsplanen. Då det gäller att skyndsamt utreda och dokumentera händelser av detta slag kunde vi ha agerat bättre.

Ett tag såg det ut som om tvisten skulle prövas i domstol. Hur ser du på att ni nu enas på det här sättet istället?

– Det är bättre för alla parter om man kan lösa tvister av detta slag genom att prata med varandra. En rättslig prövning blir som regel upprivande.

– Det är glädjande att vi nu sätter punkt. Det har varit en process som ha frestat på.

Ursprungligen riskerade ni att tvingas betala ett rekordstort skadestånd utifrån det krav som Barn- och elevombudet riktade mot kommunen. Nu har ni förlikats och betalar skadestånd med ett betydligt lägre belopp. Din kommentar?

– Vi har respekt för den uppgift som Barn- och elevombudet har. Men vi har inte delat deras uppfattning då det gällt att räkna, värdera och komma fram till en nivå för kravet på skadestånd.

Vilken lärdom drar ni efter den här historien?

– Att arbetet mot mobbning och kränkande behandling är viktigt är naturligtvis något som det redan finns en medvetenhet kring. Det vi nu tar med oss är vikten av att skyndsamt agera och dokumentera det vi gör, så att vi i varje enskilt fall kan dra lärdomar.

Fotnot: Då det aktuella ärendet anmäldes till barn- och elevombudet var Göran Nyman skolchef i Ulricehamns kommun. I dag är han processchef välfärd lärande samhällsutveckling. Det är han som för kommunens räkning undertecknat överenskommelsen med barn- och elevombudet.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons