Annons
Nyheter

Kommunen får hård kritik för dålig livsmedelstillsyn

Miljö- och byggnämnden saknar resurser för att kunna utföra tillräckliga tillsyner och kontroller inom livsmedel och hälso-skydd. Nu får de skarp kritik av länsstyrelsen.
Nyheter • Publicerad 6 april 2013

Under slutet av förra året granskade länsstyrelsen om Ulricehamns kommun skötte kontroller och tillsyner inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Nu riktar de stark kritik mot Miljö- och byggnämnden för att inte göra tillräckligt. Kritiken fokuserar på resursbrist inom hälsoskyddstillsyn och livsmedel. Länsstyrelsen kritiserar även det faktum att nämnden inte har något strategi för att angripa resursbristen och att det saknas behovsbedömning och tillsynsplan.

Länsstyrelsen anser att tillsyn av verksamheter som hanterar livsmedel bör prioriteras, eftersom det rör sig om människors hälsa. Nu kräver de ett svar från Miljö- och byggnämnden om hur bristerna ska hanteras.

Annons

Miljö- och byggnämndens ordförande Börje Eckerlid (C) anser att nämnden inte har full kontroll över de förhållanden som länsstyrelsen kritiserat, och att den ansvariga parten för både resursbrist och strategi är kommunstyrelsen.

– Kommunstyrelsen har inte gett nämnden de resurser som krävs, och om resurserna inte räcker är det inte mycket vi kan göra, säger han.

Han säger att det enda nämnden kan göra är att avgöra vilka områden som är viktigast, och sedan disponera de resurser som finns.

Miljö- och byggnämnden vill att kommunstyrelsen ska svara på hur resursbristen ska åtgärdas både på kort och lång sikt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons