Annons
Nyheter

Kommunanställda gillar sina chefer

Chefen är bra, men den nya organisationen är otydlig.
Så, lite generaliserat, uppfattar kommunens 2000 anställda den nya organisationen i kommunen som nu har hunnit få ett halvår på nacken.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2011

Utveckling på insidan – kvalitet på utsidan heter det projekt som kommunen just nu genomför med anledning av den omfattande organisationsförändring som gjordes vid årsskiftet 2010-2011.

I enkätform har kommunens 2000 anställda och 75 chefer fått tycka till om det förändringsarbete som nu pågått i ett halvår.

Annons

Det första halvåret har genomförts som en mobiliseringsfas och nu har man försökt läsa av vad medarbetarna tycker. 57 procent av de 2000 medarbetarna har svarat på enkätfrågorna. Bland de 75 cheferna har 97 procent svarat.

Genomgående är både medarbetare och personer i chefsfunktion belåtna med sina chefer.

Däremot visar enkäten att kommunen inte lyckats i sin kommunikation om vad den nya organisationen innebär. Speciellt när det handlar om vilka fördelar man hoppas vinna med organisationsförändringen.

– Det är något som vi får ta till oss, säger kommunchef Ewa Roslund och fortsätter:

– Att göra en organisationsförändring där mer än 2000 medarbetare är inblandade är i sig ett stort och svårt arbete, så att alla inte riktigt ännu kommit med på resan är inget som direkt överraskar, säger hon.

Viss begreppsförvirring kan också skönjas i enkätsvaren. Genomgående tycker man om sina chefer och deras sätt att arbeta, medan man i fråga om begreppet linjeorganisation ger genomgående låga betyg. Eftersom linjeorganisation just handlar om bland annat chefskap blir den negativa synen en paradox till att man samtidigt gillar chefen.

– I det fallet får vi vara självkritiska och konstatera att vi förmodligen bidragit till en begreppsförvirring, säger Ewa Roslund.

– Vi har i alla fall av enkäten fått en lägesbild av var vi befinner oss. Det finns inga genvägar att gå när det gäller att nå ut med information till alla. För oss gäller det att skapa arenor och forum för en fortsatt dialog och självkritiskt jobba vidare med alla de frågor som finns och uppstår.

Projektet, som är finansierat av Europeiska socialfonden (EFS), kommer att fortgå under två år med en budget på 6,5 miljoner kronor. Projektledare är Ulrika Geeraedts.

– När hela projektet är genomfört kommer våra medarbetare få en ny enkät att svara på. Då kommer vi att bättre kunna avläsa hur vår personal tagit till sig den här stora förändringen i kommunens sätt att arbeta, säger Ewa Roslund.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons