Annons
Nyheter
Frågan om kommuner ska få driva gym-anläggningar ska nu prövas i domstol. Konkurrensverket har stämt Strömstads kommun för otillåten konkurrens.
– Vi kommer att följa utvecklingen noga, säger kommunalrådet Lars Holmin (M).
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2013

Gym-anläggningar som ägs och drivs antingen av kommunen drekt eller genom ett kommunalt bolag finns på ett stort antal platser i Sverige, däribland Ulricehamn, där det är inrymt i sim- och sporthallen.

Privata gym-ägare är lagom förtjusta i dessa av offentliga medel finansierade anläggningar och Konkurrensverket har, som UT tidigare berättat, fått ett flertal anmälningar om det som en del anser snedvrider konkurrensen.

Annons

Frågan om detta är tillåtet eller inte har aldrig prövats av domstol, men i mars nästa år kommer Stockholms tingsrätt (som har hand om alla konkurrensmål) att få ta ställning. Konkurrensverket har nämligen stämt Strömstads kommun för otillåten konkurrens och om inte kommunen stänger gymmet vill verket att tingsrätten dömer ut ett vite på två miljoner kronor.

Domstolens utslag väntas få stor betydelse för andra kommuner som driver gym, men ockspå spa-anläggningar, som också ingår i stämningen.

Kommunalrådet Lars Holmin har tidigare sagt till UT att han tänker föra upp frågan om Ulricehamns kommuns gym på den politiska dagordningen. Därför är det, anser han, väldigt intressant vad Stockholms tingsrätt kommer fram till.

– Vi kommer att följa utvecklingen noga, säger han.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons