Annons
Nyheter

Kommunalt gym konkurrerar inte enligt kommunen

Motionsanläggningen i kommunens sim- och sporthall innebär inget brott mot konkurrenslagen, anser Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 9 april 2010

Efter en anmälan till konkurrensverket från ett privat gym i Ulricehamns kommun har nu kommunen gett sin syn på saken.

Enligt anmälan innebär den kommunala motionsanläggningen att konkurrensen snedvrids.

Annons

Men kommunen håller inte med om detta. I sitt svar till konkurrensverket hänvisas till kommunallagen som säger att kommunen själv får ta hand om sådana angelägenheter av allmänt intresse som har anknytning till kommunens medlemmar.

Exakt vad som menas med denna skrivning framgår inte av lagen.

Men kommunen skriver att det har ansetts förenligt med bestämmelserna att uppföra och driva exempelvis idrotts- och fritidsanläggningar. Av praktiska skäl har det också ansetts tillåtet för kommuner att i anslutning till en kommunal simhall ha ett gym.

– Denna så kallade anknytningskompetens innebär att verksamheten är nära förknippad med den huvudsakliga, skriver kommunen.

Kommunens slutsats är därför att verksamheten kan vara kvar och att det inte finns något som snedvrider eller motverkar konkurrens i detta.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons