Annons
Nyheter

Knivhot på strandpromenaden – offret skyddade sig med termos

En 30-åring hemmahörande i södra Sverige hotade i somras en ulricehamnare med kniv på strandpromenaden. Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård.
Ulricehamn • Publicerad 31 oktober 2022 • Uppdaterad 1 november 2022
En man i 30-årsåldern, hemmahörande i sydvästra Sverige, döms till rättspsykiatrisk vård efter att ha knivhotat en man i centrala Ulricehamn sommaren 2022.
En man i 30-årsåldern, hemmahörande i sydvästra Sverige, döms till rättspsykiatrisk vård efter att ha knivhotat en man i centrala Ulricehamn sommaren 2022.Foto: Johan Valkonen

Det var i slutet av augusti i år som en man i 20-årsåldern, hemmahörande i Ulricehamn, utsattes för ett dödshot på strandpromenaden i centrala Ulricehamn.

Han befann sig längs strandpromenaden tillsammans med sin familj, då en för honom okänd man kom fram och på engelska frågade om han trodde på magi. När ulricehamnaren svarade nej på frågan, sade den andra personen, som är i 30-årsåldern, ”then I kill you”. Detta har ulricehamnaren uppgett i polisförhör.

Annons

Enligt vittnesförhör drog mannen i 30-årsåldern sedan fram en kniv och högg efter ulricehamnaren, som backade undan, innan han greppade en termos som han kastade mot den attackerande mannen. Denne sprang sedan från platsen.

Den nu dömda mannen medger delvis det beskrivna händelseförloppet men nekar till att han tagit fram en kniv. Han berättar själv i förhör att han handlade på Willys och sedan tog sig ner till strandpromenaden. Där fick han syn på ulricehamnaren och på en bänk i närheten en grupp yngre tjejer. Han upplevde att ulricehamnaren sände ut ”äcklig energi” mot tjejerna och ville beskydda dem.

I den följande konfrontationen påstår den nu dömda mannen att det svartnade för ögonen på honom, vilket det ofta gör när han blir stressad. Han nekar dock till att ha använt kniv, men att han alltid bär en på sig då han har många fiender.

När han senare greps av polis uppgav han också att han bär kniv för att skydda sig, då han är ute och kartlägger pedofiler.

Mannen har inför rättegången genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, vilken visar att mannen utfört gärningarna ”under påverkan av en allvarlig psykisk störning” och ”till följd av en bristande verklighetsförankring med vanföreställningar om att målsäganden var pedofil”. Allt enligt den dom som nu fallit mot mannen.

I samma undersökning fastställs samtidigt att ”hans förmåga till insikt och handlingskontroll till följd av störningen inte helt saknats och han har haft kontroll över sitt agerande”.

Mannen i 30-årsåldern döms nu för olaga hot och för grovt brott mot knivlagen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han döms också att betala ett skadestånd på 7 000 kronor till målsäganden för kränkning.

Mannen döms samtidigt för en ringa stöld i en matbutik i Malmö, som skedde i september 2020.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons