Annons
Nyheter

Klottrare döms till stort skadestånd

Den 22-årige man som har klottrat syme på ett flertal ställen döms att betala 276 000 kronor i skadestånd.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2011

Mannen, som bor i Ulricehamns kommun, förhördes och delgavs misstanke om brott för ett år sedan. Utredningen blev tidskrävande och han åtalades i februari i år. Han var då misstänkt för att ha klottrat på byggnader och offentliga miljöer. Skadegörelsen inträffade under perioden 2009 fram till slutet av maj 2010 och åtalet omfattade 28 punkter. Han krävdes då på skadestånd motsvarande 425 000 kronor. Bland den förstörda egendomen finns containrar, ramper, elskåp, broräcken och husfasader.

22-åringen har erkänt omfattande klotter. Nu dömer Borås tingsrätt honom för grov skadegörelse till villkorlig dom. Han ska betala skadestånd på 276 638 kronor, en summa som motsvarar de skador han bevisligen har orsakat.

Annons

Bland bevisen fanns skisser, väskor, andningsmask, färgburkar, tuschpennor och ett stort antal fotografier. Brottet anses vara grovt eftersom det var planerat, systematiskt och omfattande, och även för att klottret har orsakat betydande skada för de nio parter som har drabbats.

Tingsrätten skriver i domen att mannen lever under ordnade sociala förhållanden, att han har bostad och arbete. Tingsrätten bedömer att 22-åringen inte behöver övervakas, och eftersom han ska betala ett högt skadestånd döms han inte att utöver skadeståndet på drygt 270 000 kronor betala dagsböter.

Överklagan ska ske senast den 17 maj.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons