Annons
Nyheter

Klass 3-4 i Vegby skola till final i energitävling

Klass 3-4 vid Vegby skola har avancerat till final i den regionomfattande tävlingen Energispaningen.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2011
Så här ser klassens bidrag till tävlingen ut. Ett collage med goda råd om energisparande.Foto: Christer Seldevall
Klass 3-4 i Vegby är (stående från vänster) Tilde Sundberg, Jonas Brehsan, Zuzanna Lewandowska, Oscar Fälth, Dan Andersson, Linnea Nordh, Sebastian Petrini, Simon Andersson, Frans Emanuelsson, samt (sittande från vänster) Jonathan Wyssbrod, Johanna Karlsson och Joel Claesson.Foto: Christer Seldevall

Finalen avgörs på Universeum i Göteborg på onsdag i nästa vecka. Men ett tillhörande besök på närbelägna Liseberg verkar minst lika lockande för eleverna.

Det framgår tydligt då UT träffar klassen på måndagen. Flera av eleverna pratar entusiastiskt om det kommande besöket på nöjesfältet, som var priset efter vinsten i deltävlingen. Bussresa, inträde, åkband och matkuponger ingår.

Annons

– Fast lite konstigt är det, jag menar Liseberg är ju inte särskilt miljövänligt, säger Oscar Fälth, en av eleverna.

Det var i början av terminen som klassen i Vegby skola anmälde sig till tävlingen Energispaningen. Uppgiften var att skapa något kreativt som visar klassens kunskap om energi och hur man tror att det kommer att se ut i framtiden.

Totalt lämnades 70 bidrag in. Förutom klass 3-4 i Vegby gick två klasser från Halmstad vidare till finalen.

Någon svårighet med motivationen för klassen i Vegby var det inte.

– Det är roligt att fundera ut nya idéer till hur man kan förbättra miljön. Samtidigt finns det många saker som är dåliga för miljön, exempelvis bilar och kärnkraft, säger Frans Emanuelsson.

Ebba Johansson, som var med i samma tävling förra året, tycker det är roligt att delta även i år.

– Det är ett viktigt ämne. Dessutom roligare än exempelvis matte.

Det ligger mycket jobb bakom klassens bidrag till tävlingen. Efter att var och en först spånat fritt, har idéerna bearbetats i smågrupper. Därefter var det dags att enas om ett gemensamt förslag.

Affischen kan beskrivas som en kollage med olika inslag som på olika sätt berör energifrågan.

Energispanaren är en tävling för elever i årskurs 3-4 och 5-6 som arrangeras av Hållbar utveckling i Väst.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons