Annons
Nyheter
Avtalet med Migrationsverket om boende för asylsökande på Majblommegården är i princip klart. Tidigast nu på fredag kan de första boende flytta in.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2014

En överenskommelse finns med företaget Örnen Öland AB, men avtalet är i skrivande stund inte formellt undertecknat.

Tidigast nu på fredag kan de första asylsökande anlända till Majblommegården.

Annons

Vilka det blir, ålder eller härkomst finns inga uppgifter om. Information om det får Örnen Öland med kort varsel, endast några dagar före ankomsten.

Enligt Tom Svantesson, kontaktperson på Örnen Öland AB, kommer det att bo som flest knappt 50 asylsökande på Majblommegården.

– Det beror lite på vilka familjekonstellationer det blir fråga om, säger han.

De barn som anländer kommer att gå i skolan på vardagarna. För de vuxna finns däremot inga aktiviteter dagtid.

– Förhoppningen är att vi tillsammans med lokala föreningar kan ordna någon verksamhet, säger Tom Svantesson.

I förra veckan hölls ett informationsmöte om den kommande verksamheten i Majblommegården. Företrädare för Örnen Öland fanns på plats, liksom fastighetsägaren Peter Tagesson.

– Det var frågor kring hur det kommer att fungera, och även en del oro. Flera klagade även över att det har varit dåligt med information inför det nya boendet, berättar Peter Tagesson.

Vad gäller frågan om information påpekade han att det aldrig annars ges någon information om när det kommer boende till Majblommegården, eller vilka de är.

- Samtidigt förstår jag att detta uppfattas som lite speciellt, då det den här gången handlar om asylsökande, säger Peter Tagesson.

Från lokala föreningar, främst kyrkorna samt idrottsföreningen Tvärreds IF, uttrycktes frågor och intresse för hur man kan bidra till att stötta dem som kommer.

Annons

Exempelvis hade det nyligen hållits en fyndmarknad med secondhand-försäljning, vilket hade resulterat i stora mängder överblivna osålda kläder. Frågan var om det är till nytta för de boende om kläderna kunde överlämnas.

- Det är naturligtvis en fin ambition. Men det gäller att detta hanteras på rätt sätt, så att det fungerar i praktiken. Det kan vara bra med en ständig dialog för att stämma av vilket behov av stöd som kommer att finnas, säger Peter Tagesson.

Majblommegården ägs av Majblommegården HB. Verksamheten består av uthyrning av boende för turister eller större grupper, samt konferensverksamhet.

Även på vintern hyrs boendet ut, då företrädesvis till danska skidåkare.

I somras gjordes en överenskommelse med bolaget Örnen Öland AB om att hyra ut anläggningen. Örnen Öland AB har i sin tur fått i uppdrag av Migrationsverket att ordna boende för asylsökande.

Uthyrningen till Örnen Öland AB innebär att de vinterturister från Danmark, som brukar bo i Majblommegården denna vinter får söka sig ett annat boende.

Majblommegården hyrs ut hösten 2014 och vintern för flyktingboende.

– Avtalet oss emellan är formulerat som så, att jag har möjlighet att avbryta uthyrningen inför sommaren. Sommaren 2015 har jag för övrigt redan bokad av sedvanliga gäster. Alltså turister och tyska konfirmander, bland annat, säger Peter Tagesson.

– Är det sedan aktuellt inför hösten 2015, och det har fungerar bra med asylboendet, så är det möjligt att det blir en ny uthyrning då.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons