Annons
Nyheter

De tar över som ägare för skidbacken i Ulricehamn

Ulricehamn ski center finns inte mer. I framtiden kommer Ulricehamns skidbacke att drivas under namnet Ski bike hike Ulricehamn. Nybliven ägare är USA-boende Patrik Frisk med familj.
Ulricehamn • Publicerad 3 november 2022 • Uppdaterad 29 december 2022
Gänget som ska äga och driva skidanläggningen i Ulricehamn. Från vänster: Anna Williams, administrativ chef, Jörgen Erikson, styrelseordförande, Patrik Frisk, ägare, Fredrik Porat, vd, Karl Frisk, ägare, Anneli Tevdal, restaurangansvarig.
Gänget som ska äga och driva skidanläggningen i Ulricehamn. Från vänster: Anna Williams, administrativ chef, Jörgen Erikson, styrelseordförande, Patrik Frisk, ägare, Fredrik Porat, vd, Karl Frisk, ägare, Anneli Tevdal, restaurangansvarig.Foto: Jasmin Frljevic

Spekulationerna har varit många och intensiva sedan Branäsgruppen i april i år deklarerade att man har för avsikt att sälja skidanläggningen i Ulricehamn. Skulle en annan storkoncern ta över eller skulle det kanske bli en lokal ägare på nytt? Innan Branäsgruppen var det ju Ulricehamnsbaserade industriföretaget Weland stål som drev backen.

Efter flera månaders diskussioner och förhandlingar står det nu klart vilka som blir de nya ägarna.

Annons

Det är Patrik Frisk med familj som från och med den 3 november tagit över anläggningen. Frisk, som bor i USA och har många tunga internationella näringslivsuppdrag på sitt cv, slutade som vd för amerikanska jätteföretaget Under Armour så sent som i september i år.

Familjen bodde i Vegby under flera år runt 2000-talets början och sönerna Karl och David tog sina första slalomsvängar i backarna i Vist.

”När vi fick höra talas om försäljningen blev vi oroliga för att backen på sikt skulle försvinna.”
Patrik Frisk, ny ägare

Enligt Patrik Frisk har familjens bakgrund i kommunen och SK Boge spelat en avgörande roll i beslutet. Karl har tidigare tävlat för klubben, David gör det fortfarande – och är Boges mest meriterade åkare genom tiderna.

– Vårt främsta intresse i det här är att se till så att föreningslivet kan leva vidare. Så enkelt är det faktiskt, säger Patrik Frisk.

– När vi fick höra talas om försäljningen blev vi oroliga för att backen på sikt skulle försvinna. Den är en symbol för Ulricehamn och ett fantastiskt komplement till det otroliga arbete som kommunen lagt ner på Lassalyckan, med längdskidor och löpspår och annat.

”Ser man det utifrån undrar man kanske om allt står rätt till med Frisken när han köper en skidort i södra Sverige. Men när man kommer till den här tidpunkten i sitt liv känns det också viktigt att ge tillbaka lite grann”, säger Patrik Frisk.
”Ser man det utifrån undrar man kanske om allt står rätt till med Frisken när han köper en skidort i södra Sverige. Men när man kommer till den här tidpunkten i sitt liv känns det också viktigt att ge tillbaka lite grann”, säger Patrik Frisk.Foto: Jasmin Frljevic

Han fortsätter:

– Sen finns det givetvis en turismaspekt på det här, som vi tycker är jättekul för Ulricehamn. Stan är en komplett vinterort, med både längd och utförsåkning. På sommaren kan det bli samma sak med cykeln, med stigarna uppe på Lassalyckan och möjligheten till downhillåkning och enduro här.

– Sen har vi fördelen med att Ulricehamn tack vare riksväg 40 erbjuder en enorm möjlighet för de runt två miljoner människor som bor i närområdet. Vi tror på det här på helårsbasis i framtiden. Så även om föreningslivet är grunden, ser vi givetvis en affär i det här. Och den står turismen för.

Avståndet från New Hampshire på USA:s östkust, där familjen Frisk bor, till Sverige och Ulricehamn har varit en komplicerande omständighet under köpeprocessen och kommer att vara det även framöver. Patrik Frisk tog därför tidigt kontakt med två gamla bekanta – Ljungsarpsbon Jörgen Erikson och ulricehamnaren Fredrik Porat.

Jörgen Erikson har skött de tidiga kontakterna med Branäsgruppen och Ulricehamns kommun, och är även ordförande i det nybildade bolagets styrelse.

Annons

Fredrik Porat har haft olika roller på skidanläggningen under många år, och är från och med nu vd för Ski bike hike Ulricehamn.

Skidanläggningen i Vist ur drönarperspektiv, 100 meter upp.
Skidanläggningen i Vist ur drönarperspektiv, 100 meter upp.Foto: Johan Valkonen

På sikt finns det ambitioner att skapa fler skidbackar, utbyggda cykelspår, bättre liftkapacitet och även boende i anslutning till backen. Men allt det där får vänta lite, först och främst är det den stundande vintersäsongen som gäller – och där finns ett tydligt mål:

– Målsättningen är att öppna den 17 december, säger Patrik Frisk.

Redan det är ett snäppet offensivare mål än skidanläggningen brukar ha. Normalt sett brukar siktet vara inställt på att öppna på juldagen.

– Kapaciteten finns där, sen gäller det bara att det blir minusgrader, säger Fredrik Porat.

– Branäsgruppen har sparat mer snö i år än tidigare år, så förutsättningarna är goda, säger Patrik Frisk.

Gänget som ska äga och driva skidanläggningen i Ulricehamn. Från vänster: Anna Williams, administrativ chef, Jörgen Erikson, styrelseordförande, Patrik Frisk, ägare, Fredrik Porat, vd, Karl Frisk, ägare, Anneli Tevdal, restaurangansvarig.
Gänget som ska äga och driva skidanläggningen i Ulricehamn. Från vänster: Anna Williams, administrativ chef, Jörgen Erikson, styrelseordförande, Patrik Frisk, ägare, Fredrik Porat, vd, Karl Frisk, ägare, Anneli Tevdal, restaurangansvarig.Foto: Jasmin Frljevic
Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons