Annons
Nyheter
Ica har nu fattat det formella beslutet att bygga en ny Ica Maxi stormarknad i Ubbarp. Beskedet lämnades på onsdagen.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2014

Nu är det alltså klart. Ica Sverige AB har beslutat att etablera en Ica Maxi stormarknad i Ubbarp, strax norr om Ulricehamns centrum.

– Det kanske kan tyckas som att beslutet har tagit lite lång tid, men för vår del handlar det om en normal beslutsprocess; det har aldrig funnits någon osäkerhetsfaktor från vår sida, säger Sören Ekman, etableringsansvarig på Ica Sverige AB.

Annons

Men han betonar att ingenting är klart förrän detaljplanen för området är fastställd och Ica fått bygglov.

– Om vi får bygglov tar det knappt ett år tills butiken är klar, säger han.

I en Maxi-butik brukar Ica ha vad ni kallar ”goda grannar”. Är det klart vilka det blir?

– Nej, det finns inget beslut om det än.

Under senare tid har det riktats en del kritik mot att Ica har dröjt med att lämna klart besked om sin etablering. Centerpartiet har därför velat sätta press på Ica för att skynda på ett nytt ramavtal (se nedan), Miljöpartiet har för sin del föreslagit att kommunen ska bygga ett nytt stadsbibliotek på annan plats än på nuvarande Ica-fastigheten i centrum, vilket är detsamma som att riva upp hela Ica-paketet.

Kommunalrådet Lars Holmin (M) säger sig aldrig ha varit orolig för att Ica skulle ändra sina etableringsplaner. Men när beskedet om beslut kom i går, kände han ändå en viss lättnad.

– Det är oerhört glädjande och positivt för den fortsatta utvecklingen av Ulricehamn. Det tryggar jobb och det skapar nya jobb. Dessutom tryggar det vårt fortsatta arbete med att bygga ett nytt stadsbibliotek, så det känns jättebra.

Beslutet om Ica-etableringen innebär också att McDonald?s och Statoil kan gå vidare med sina etableringsplaner för Ubbarp.

– Sammantaget kommer det att leda till många nya arbetstillfällen. Allt detta sker tack vare den nya motorvägen; det är den som gjort att Ica och de andra vill etablera sig, säger Lars Holmin, som är glad över att det arbete som kommunen lagt ned för att få till stånd ett vägbygge, nu har gett frukt.

Oppositionsrådet Mattias Josefsson (S) är inne på samma linje:

Annons

– Det här är jättebra för Ulricehamns kommun. Det handlar om mellan hundra och hundrafemtio nya arbetstillfällen i området. Dessutom tar vi ett stort kliv närmare ett nytt Stadsbibliotek. Bibliotekets lokaler har varit en temporär lösning i 37 år nu, konstaterar han.

? En överenskommelse mellan Ulricehamns kommun och Ica träffades 2012 om dels en ny stormarknad på fastigheten Ubbarp 8:20, dels ett nytt Stadsbibliotek efter en delvis om- och tillbyggnad av nuvarande Ica-butiken i Ulricehamn.

? I juni 2013 godkändes ramavtalet av Ulricehamns kommun (kommunfullmäktige). En förutsättning för avtalet var att också Ica Gruppen AB skulle godkänna avtalet.

? Senast 16 december 2013 skulle ett sådant beslut tas. Men Ica skrev inte under inom utsatt tid, varför överenskommelsen i praktiken upphörde att gälla.

? Ett nytt, omarbetat förslag till avtal har tagits fram under våren, där tiden för godkännande har förlängts.

? Om kommunfullmäktige godkänner avtalet, innebär det att parterna ska skriva under senast den 30 september 2014.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons