Annons
Nyheter

Klädberget som glömdes bort

I ett rum på Bogesundsskolan ligger hundratals plagg. Bortglömda. Om ingen hämtar dem får de snart flytta utomlands.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2013
Förskolläraren Pia Wademyr är förvånad över att så mycket kläder kan försvinna utan att någon saknar dem.FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Förskolläraren Pia Wademyr är förvånad över att så mycket kläder kan försvinna utan att någon saknar dem.FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 

Svarta täckbyxor storlek 134. Knallgula fotbollsskor i storlek 37 1/3. Rosa Polarn och pyret-jacka som knappt ser använd ut. Känns de igen? Plaggen ligger just nu prydligt uppradade i ett rum som tillhör fritids på Bogesundsskolan.

De flesta föräldrar med barn i förskole- och skolåldern är nog bekanta med de korgar och lådor som varje termin fylls av borttappade och glömda kläder.

Annons

Eftersom Bogesund har många elever blir det en rejäl hög när allt samlas ihop. Nyligen fylldes 15 säckar. I onsdags bjöds föräldrar och elever in till det tillfälliga klädrummet för att de ska få möjligheten att hitta barnens bortglömda saker. Men det var inte många plagg som blev igenkända och hemplockade, berättar förskolläraren Pia Wademyr.

– Bara på fritids har vi 200 barn så vi trodde kanske att fler skulle hitta sina kläder, säger hon.

Personalen har valt att sätta in klädberget i ett större sammanhang. För tredje läsåret arbetar skolan med Grön flagg, och i år ingår ämnet konsumtion i temat. Elever och lärare har uppskattat vikten och sedan vägt säckarna. Eleverna har även fått resonera kring hur mycket de tror att kläderna har kostat i nypris.

– Vi har pratat om material, vad som krävs för att tillverka kläderna, hur det påverkar miljön med tillverkning och transporter. De yngre barnen har fått lära sig att märka sina kläder och på så sätt ta hand om sina grejor, säger Pia Wademyr.

Hennes kollega Ingunn Richardsson är fritidspedagog och med i skolans miljöråd. Det var hon som först uppmärksammade de stora mängderna kläder.

– Vi har en skrubb vid matsalen där vi samlar kvarglömda kläder och jag fick tömma den jätteofta. Jag insåg att vi måste göra något för att minska klädberget, säger hon.

Hon upplever att eleverna har tagit till sig budskapet snabbt. Sedan de började jobba med temat hamnar inte alls lika många plagg i skrubben.

– Det är en helt annan medvetenhet hos eleverna. De påminner varandra och har bättre koll på sina saker. Jag som är 50-talist är uppväxt med färre kläder än vad barn har i dag. Hade man bara en vinterjacka så fick man vara rädd om den, säger Ingunn Richardsson.

Hon har sökt aktörer som är villiga att ta hand om kläderna och se till att behövande barn får dem. I går var det klart att en del av insamlingen kommer att köras till Vitryssland.

Fortsättningsvis kommer borttappade saker att sparas endast i några veckor. Sedan skänks de till något ställde där de gör bättre nytta än i skolans skrubb.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons