Annons
Nyheter

Kemikalie löste luktproblemen vid reningsverket

Enligt Ulricehamns energi fungerade den kemikalie man satte in mot reningsverkets luktproblem.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2013

– Vi har lyckats knäcka svavelvätet. Det har vi bemästrat nu. Det stora flödet har vi klarat av. Sedan är det lite spåpys på andra ställen som vi inte har hunnit med att titta på, säger Konrad Samuelsson på kommunens energibolag Ulricehamns energi AB, som sköter reningsverket.

Han säger också att arbetet fortsätter. Förutom den här kemikalien har de ännu en som de ska prova. Dessutom arbetar de sedan tidigare med andra metoder för att motverka lukt.

Annons

Dessutom återstår arbetet att lokalisera exakt var den dåliga lukten kommer ifrån.

– Svavelvätehalterna har vi kontroll på nu. Sedan håller vi på att leta efter källan, vad det beror på.

Reningsverket har tidvis luktat illa så att det drabbat närboende. Senast var det för fyra år sedan och under våren började det igen, något som bland annat aktualiserade diskussionen om reningsverkets placering inne i Ulricehamn och hur man ska komma tillrätta med luktproblemet.

Bakgrunden till de senaste luktproblemen är att energibolaget byggde om kvävereningen förra året, samt en väldigt torr vår. Det senare betyder att materialet som kommer till reningsverket har varit mer koncentrerat på grund av låga vattenflöden. Därmed har det också luktat mer. Bland annat installerade energibolaget en ny joniseringsanläggning som skulle motverka lukten. Dessutom började man fundera över att tillsätta olika kemikalier, vilket nu alltså ser ut att ha gett resultat.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons