Annons
Nyheter

Kärvt ekonomiskt läge för kallbadhusföreningen

För få medlemmar och för få sålda årskort. Kallbadhusföreningens ekonomi är ansträngd.
– Vi har näsan ovanför vattenytan, men inte mer, säger ordföranden Yvonne Josefson.
Nyheter • Publicerad 5 november 2013

Om något inträffar som måste åtgärdas akut och som kostar pengar, då blir det problem för föreningen, medger Yvonne Josefson.

– Det är ett ansträngt ekonomiskt läge. Vi klarar dagsläget, men har nästan inte pengar till framtida underhållsbehov och ingen buffert för större åtgärder, säger hon.

Annons

Och behovet att rusta upp delar av Kallbadhuset knackar på dörren. Anläggningen är fem år och vissa åtgärder börjar kännas akuta. Pålarna som allt vilar på behöver ses över, restaurangköket rustas upp, för att nämna två tunga bitar. Det är ju heller inte bara kallbadarnas behov som måste tillgodoses. Föreningen har två externa hyresgäster, vars verksamheter måste ges bra förutsättningar att fungera.

– Vi behöver en liten buffert, som det nu är har vi näsan ovanför vattenytan, inte mer, säger Yvonne Josefson, som uppskattar behovet av likvida medel till ett par hundra tusen kronor.

Att föreningens ekonomi är ansträngd har flera orsaker. En är skattesmällen för fyra år sedan, då föreningen fick betala skatt på sina sponsorintäkter tidigare än vad man hade tänkt sig. Slutnotan från Skatteverket hamnade på närmare en miljon kronor. För att klara det tömdes alla reserver och föreningen tvingades dessutom att ta ett lån på 700 000 kronor.

På intäktssidan är det för få sålda årsbadkort och för få medlemmar som ställer till det. Som mest var medlemmarna 1 200, i dag är de ungefär 350.

– Ett par hundra till hade inte skadat, säger Yvonne Josefson, som ändå är optimist och som tror att "treenigheten", med kallbad, mat och massage, ska locka fler dagbadgäster och resultera i fler sålda årsbadkort.

Dessutom finns det en del andra ljustecken, tycker hon.

Ett är den insamling till kallbadhuset som startats av tre privatpersoner (se vidstående artikel) – "ett fantastiskt initiativ". Ett annat är de företag som sponsrar verksamheten och som, tillsammans med bidrag ur Åsundens vattenregleringsfond, har gjort att föreningen har kunnat satsa på att göra kallbadhuset ännu mer synligt genom inköp av ny belysning. Den 11 november premiärtrycks det på ljusknappen.

Yvonne Josfeson hoppas också att översynen av kommunens arrendeavgifter ska bli positiv för kallbadhusföreningen. I dag är den årliga arrendekostnaden 25 000 kronor.

I mars har föreningen årsmöte. Hur är situationen då?

– Jag är ju positiv i min grundsyn, så till årsmötet tror jag att vi har kommit på rätt köl.

Ulricehamns kallbadhusförening är en ideell förening, registrerad år 2005. Syftet är inte att främja medlemmarnas ekonomiska intresse; verksamheten får alltså inte drivas affärsmässigt för att generera vinst till medlemmarna. Föreningen redovisar moms, men är inte registrerad för F-skatt.

Ett medlemskap kostar i dag 200 kronor per år, ett årsbadkort 1 200 kronor och ett dagkort 60 kronor.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons