Annons
Nyheter

Kaos i Vist – polis och ambulans kallades till jordgubbsförsäljning

Trafikstockning, kaosartade parkeringar och olycksfall i kön. Att ulricehamnarna är måna om sina närodlade jordgubbar blev tydligt under dagen före midsommar – när polis och ambulans fick rycka ut till försäljningen i Vist.
Ulricehamn • Publicerad 22 juni 2023
Tre polisbilar och en ambulans fick rycka ut till Skogens jordgubbsförsäljning i Vist när det uppstod trafikkaos och ett olycksfall i den långa kön som uppstod dagen innan midsommar.
Tre polisbilar och en ambulans fick rycka ut till Skogens jordgubbsförsäljning i Vist när det uppstod trafikkaos och ett olycksfall i den långa kön som uppstod dagen innan midsommar.Foto: Evelina Segerqvist

En bil står mitt i refugen. Lamporna blinkar. Bara några meter därifrån har tre bilar kört upp på cykelbanan. På vägen in mot Vist industriområde står fordon packade på bägge sidor av vägen.

Klockan är strax över nio på torsdagen innan midsommar och det är minst sagt oreda i trafiken i korsningen mellan väg 46 och Bjättlundavägen.

Annons

En trafikolycka månntro? Nej, det som föranleder kaoset är bara en ovanligt hög efterfrågan på närodlade jordgubbar.

– Jag köade i en timme, men jag bor här borta så det är gångavstånd för mig, säger Anton Bäckdahl, som var en av de första att knipa några lådor bär inför morgondagens firande.

På parkeringen utanför Skogens jordgubbsodling i Vist ringlar sig kön lång. Oräkneligt många väntar för att kunna införskaffa sig det röda guldet inför långhelgen.

Plötsligt hörs en duns.

– Är det någon som är läkare? skriker en person längst fram i kön.

Några minuter av panik följer i folkmassan. Med bara några få personer framför sig har en man svimmat efter att ha väntat i kön i vad som kan förmodas vara nästan en timme.

– Det small till när han ramlade. Det var riktigt obehagligt, han var precis framför mig, säger Britt-Marie Andersson, som själv hade köat lika länge för att få köpa sex lådor jordgubbar.

Britt-Marie Andersson från Marbäck lyckades komma över sex lådor inför midsommar. Men hon blev också vittne till det olycksfall där en man svimmade i väntan på sin tur i kön.
Britt-Marie Andersson från Marbäck lyckades komma över sex lådor inför midsommar. Men hon blev också vittne till det olycksfall där en man svimmade i väntan på sin tur i kön.Foto: Evelina Segerqvist

Två kvinnor undsätter snabbt den skadade mannen, som är vaken och talbar när ambulans kommer till platsen en kort stund efter fallet. Men räddningsfordonet är inte utan sällskap. I samma veva som ambulansen anländer, kör även en polisbil in på Bjättlundavägen.

”Det kommer in rätt mycket klagomål så att säga. Folk är förbannade. Framför allt yrkesfolk som inte kommer till jobbet.”
Andreas Friberg, polis

Några minuter senare kommer ytterligare två blåvita fordon. Ut ur det ena kliver Andreas Friberg, stationsbefäl vid Ulricehamnspolisen.

– Det kommer in rätt mycket klagomål så att säga. Folk är förbannade. Framför allt yrkesfolk som inte kommer till jobbet. Företagen stannar ju när fordonen inte kommer fram här, säger han och pekar mot industriområdet som tornar upp sig bakom den röda försäljningsboden.

Ulricehamnspolisen Andreas Friberg, till höger, fick tillsammans med sina kollegor styra upp kaoset på Bjättlundavägen och 46:an.
Ulricehamnspolisen Andreas Friberg, till höger, fick tillsammans med sina kollegor styra upp kaoset på Bjättlundavägen och 46:an.Foto: Evelina Segerqvist
Annons

En ung man kommer fram till konstapeln. Han ser något förnärmad ut.

– Min bil i refugen där, den får inte stå där, va? säger han och pekar på bilen mitt i vägen på 46:an med dess blinkande lampor.

– Är det du? 1 500 kronor i böter, säger Andreas Friberg

Mannen springer bort till bilen och flyttar den i all hast.

Så ni är här för att dela ut böter?

– Nej självklart inte. Jag bara informerar folk om vad det skulle kunna kosta, säger Friberg med glimten i ögat och tillägger:

– Klart jag vill att folk ska kunna köpa sina jordgubbar. Men inte på bekostnad av det här, att det finns risk för trafikfara.

Men lyckligtvis uppstår ingen trafikolycka. I takt med att lådorna börjar sina så sakteligen bakom disken kan insatsen efter en stund avvecklas. Men inte inte utan att Andreas Friberg skickar med ett varningens ord till ulricehamnarna:

– Man måste visa hänsyn. Man kan inte ställa sig hur som helst, särskilt inte när det redan står fordon på båda sidor av vägen.

bild 1/5
Med den långa kön i bakgrunden arbetade Andreas Friberg och hans kollegor för att få ordning på torpet igen. ”När vi fick in de första samtalen tänkte vi att det skulle lösa sig, men det kom in för mycket klagomål så vi fick åka ut”, säger han.
Det största problemet uppstod på Bjättlundavägen, där flera bilar hade ställt sig på båda sidor av vägen.
En man tog sig tid att småprata lite med en av poliserna som styrde upp trafiksituationen.
Kön ringlade sig lång på parkeringen, som snabbt var så överfull att bilarna tvingades vara kreativa i sina parkeringslösningar.
Med den långa kön i bakgrunden arbetade Andreas Friberg och hans kollegor för att få ordning på torpet igen. ”När vi fick in de första samtalen tänkte vi att det skulle lösa sig, men det kom in för mycket klagomål så vi fick åka ut”, säger han.
Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons