Annons
Nyheter

Känner du igen vinghjulet?

Har du sett det mystiska föremålet tidigare? Det upphittades på en bakgård på Rådmansgränd i Ulricehamn. Men var kommer det ifrån?
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2014
Floristen Maiywor Bengtsdotter-Wiltén hittade det underliga mässingsföremålet i en låda på affären Mamselles blommor och interiörs bakgård.
Floristen Maiywor Bengtsdotter-Wiltén hittade det underliga mässingsföremålet i en låda på affären Mamselles blommor och interiörs bakgård.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Föremålet är ett så kallat vinghjul, eller bevingat hjul, och är en symbol för SJ.

Med två händer visar Maiywor Bengtsdotter-Wiltén upp skulpturen som är drygt 30 centimeter hög: Ett bevingat hjul i mässing med en krona på toppen, ståendes på en kula av förgyllt trä.

Annons

När Maiywor, som jobbar på Mamselle blommor och interiör, i går eftermiddags fick slut på mossa gick hon ut till affärens bakgård för att hämta mer.

– Det stod två lådor vitmossa här, visar hon, från förra året. Den första lådan var dålig och när jag lyfte på den så låg den här, helt fint, säger hon och syftar på vinghjulet.

– Jag trodde det var en liten träplutt, men när jag kände hur tung den var så blev jag alldeles kall.

Turistbyrån i Ulricehamn, som huserar i det gamla stationshuset, uppger att de inte saknar något vinghjul ur interiören. Så varifrån kommer då det lilla mässingshjulet?

Teorin är att det kan ha blivit stulet och att tjuvarna smitit in på blomsteraffärens bakgård och gömt hjulet. Men det måste ha skett helt nyligen.

– Ja, det kan inte ha legat där bland mossan någon längre tid, föremålet bär inga spår av att ha varit utomhus. Se här, träet har inte fördärvats alls, säger Mayiwor och pekar på sockeln.

Vänd er till UT om ni känner igen hjulet eller har tips på var det har kommit från! Hör av er via mejl: red@ut.se eller på telefonnummer 0321–262 00.

Mindy Lara
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons