Annons
Nyheter

Känd Ulricehamnsbyggnad återskapad som pepparkakshus

Orustbon Ellen Hansson var i Ulricehamn för en danstävling. Med sig hem fick hon inspiration till att återskapa en känd Ulricehamnsbyggnad – som pepparkakshus.
Ulricehamn/Orust • Publicerad 17 december 2023 • Uppdaterad 18 december 2023
Orustbon Ellen Hansson har byggt ett pepparkakshus inspirerat av gamla tingshuset på Nygatan i Ulricehamn.
Orustbon Ellen Hansson har byggt ett pepparkakshus inspirerat av gamla tingshuset på Nygatan i Ulricehamn.Foto: Privat

Men sin sirliga utsmyckning, mjuka färgsättning och starka karaktär i byggnadsstilen får man nästan känslan av att det gamla tingshuset, idag huvudkontor för byggfirman H2, skulle kunna vara en ätbar villa som tagen ur sagornas värld.

Kanske var det så Orustbon Ellen Hansson kände när hon passerade huset en kulen höstdag i november i år, då hon kom till Ulricehamn för att heja fram sambon i en bugg-tävling.

Annons

– Vi åkte förbi huset och jag knäppte bara en bild i farten för att jag tyckte det var fint.

Orustbon Ellen Hansson har fångat tingshusets starka arkitektoniska dna på ett bra sätt, och sen vidareutvecklat huset helt efter eget huvud.
Orustbon Ellen Hansson har fångat tingshusets starka arkitektoniska dna på ett bra sätt, och sen vidareutvecklat huset helt efter eget huvud.Foto: Privat

Den där ögonblicksbilden, som kunde försvunnit ner i bildarkivets glömska, kom istället till användning när Ellen kom hem. Hon är trädgårdsdesigner till yrket och driver företaget Greja trädgård & design hemma på Orust. Och som företagsnamnet antyder, så är det inte bara trädgårdar hon omformar med hjälp av sin kreativitet. Sen tio år tillbaka har hon bakat pepparkakshus och vissa av mallarna säljer hon också i sin webbshop. Dock inte tingshuset, just nu i alla fall.

– Jag tycker bara det är roligt att skapa, oavsett om det gäller trädgård eller nåt annat. Så nu inspirerades jag av det här huset till mitt pepparkakshus. Det är ingen exakt kopia, men jag plockade grundidén från huset i Ulricehamn.

Och visst ser man släktskapet mellan originalet och den (förmodligen) väldoftande pepparkaks-kusinen på Orust. Men även om tingshuset är fantastiskt i sig, så har Ellen Hansson tagit ut svängarna ytterligare och gett huset ännu pampigare glaspartier mot Nygatan och även smyckat huset med fina, och väldetaljerade verandor och burspråk.

Hur lång tid tog det att skapa huset?

– Folk frågar ofta det och om jag planerar länge. Men oftast blir det lite spontant, som med det här huset. Planerar man för länge så överarbetar man bara idén.

”Pepparkakshusen är min hobby vid den här tiden på året. När andra kollar på massa tv-serier, vilket jag kan tycka är galet, går jag in i min bubbla och skapar istället.”
Ellen Hansson

– Men det tar ganska lång tid totalt. Fast pepparkakshusen är min hobby vid den här tiden på året. När andra kollar på massa tv-serier, vilket jag kan tycka är galet, går jag in i min bubbla och skapar istället. Detta huset tog mig säkert en arbetsvecka, lågt räknat.

Huset blev väldigt fint. Du är välkommen tillbaka för att hämta inspiration från fler Ulricehamnsbyggnader.

– Ja, jag upptäckte det när jag var i Ulricehamn, hur många fina hus ni har i stan. Vi får väl se om det blir fler.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons