Annons
Nyheter

Julen dansades ut på torget

Som traditionen numera bjuder dansade Ulricehamnsbygdens folkdanslag ut julen med hjälp av ett hundratal barn med stora leenden och rosiga kinder på Stora torget i söndags. Dags att börja nedräkningen till nästa jul.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2013
Fler än prästens lilla kråka slant men hade kul ändå.Runt 100 barn kom för att dansa ut julen.
Fler än prästens lilla kråka slant men hade kul ändå.Runt 100 barn kom för att dansa ut julen.Foto: 
Skratt-Olles visa. Leif Dahlgren i tomteluvan höll i trådarna - samt dansande barn och föräldrar.FOTO: Tommy Johansson
Skratt-Olles visa. Leif Dahlgren i tomteluvan höll i trådarna - samt dansande barn och föräldrar.FOTO: Tommy JohanssonFoto: 
Foto: 
Alla dansar runt i ringen.
Alla dansar runt i ringen.Foto: 

Björnen sov, räven raskade och prästens lilla kråka slant omkring innan raketen briserade på Stora torget och godisregnet började. Det är bara stormen Gudrun som fått Ulricehamnsbygdens folkdanslag att ställa in den numera traditionella sista juldansen för att säga farväl till tomtar, bjällerklang och glittriga granar.

– Vi har dansat ut julen sen 2003 och det var bara när stadshusets tak blåste bort och granen stod snett, efter stormen, som vi valde att ställa in. Första åren var det glest i leden men sen tog det sig och de sista åren har det nog varit runt 100 barn som dansat, säger Leif Dahlgren som är ordförande i folkdanslaget.

Annons

Den siffran uppnåddes nog även i år även om det fem minuter före utsatt tid såg nästan öde ut på torget men sen kom danssugna små barn, och för all del även föräldrar, fram mellan husen och fyllde staden med glädje och liv.

Alla barn fick på slutet en godispåse med sig hem och om det var den eller dansen och sångerna som var höjdpunkten ska vara osagt men det var mycket skratt och leenden medan det spelades luftfiol och skrubbades kläder på det ganska hala torget, allt under eminent ledning av folkdanslaget.

Nu är det ändå Sverige det handlar om och man dansar inte ut julen hur som helst i detta land. Det kräver tillstånd från polisen och en avgift därtill. Men det kanske det är värt för att se barnens tindrande ögon en sista gång innan tomten närmar sig staden om cirka elva månader igen. Det vill säga om han inte fick p-böter på sin släde sist han var här.

Tommy Johansson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons