Annons
Nyheter

Journalistik för Tingsholmselever

Allmänintresse eller nyfikenhet. Vad är viktigast att ta hänsyn till då tidningar, radio och tv berättar om vår verklighet?
Nyheter • Publicerad 17 november 2011
Under mediedagen använde eleverna röda och gröna lappar för att tycka till.
Under mediedagen använde eleverna röda och gröna lappar för att tycka till.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Journalistik var temat för den Mediedag som arrangerades på Tingsholmgymnasiet i tisdags förmiddag. Drygt 200 elever vid skolan fanns samlade i aulan för att lyssna till föreläsningar som på olika sätt berörde journalistiken i dag.

Det var grundläggande frågor om pressetik och meddelarfrihet som diskuterades.

Annons

Allmänhetens pressombudsman, Ola Sigvardsson, var en av de inbjudna gästerna. Han berättade om sitt eget uppdrag, som handlar om att behandla de cirka 300 anmälningar som varje år lämnas in om påstådda brister i journalistiken. Det kan vara direkt lögnaktiga rubriker eller omotiverat detaljerade beskrivningar som passerar gränsen mellan vad som kan betraktas som allmänintresse och det kan ses som hänsyn till privatlivet.

Ola Sigvardsson drog även några aktuella exempel där eleverna med röd respektive grön skylt fick rösta och ange vad man tyckte om i dessa frågeställningar.

Journalistik i Sverige innebär en möjlighet att i princip kunna berätta nästan allt. Den möjligheten måste hanteras på ett hänsynsfullt sätt, enligt Ola Sigvardsson.

Emelie Lund från Mediekoncernen Gota Media medverkade också, så även Ulricehamns Tidning.

Göran Andersson från arrangerande Mediekompass säger att organisationens arbete handlar om att förmedla grundläggande kunskap om journalistik till dagens unga.

– Trots en snabb teknisk utveckling de senaste åren är grunderna för journalistik fortfarande de samma. Att komma ut på det här sättet och möta ungdomar blir en möjlighet att berätta om detta, säger Göran Andersson.

– Genom den tekniska utvecklingen har möjligheterna att jobba journalistiskt ökat. Därför är det kanske viktigare än någonsin att diskutera frågor som rör trovärdighet samt vad som är att betrakta som seriös journalistik.

Mediedagen på Tingsholmsgymnasiet är bara en av flera som genomförs under hösten. Totalt räknar Mediekompass med att nå cirka 4 500 elever den här perioden.

Mediedagen i Tingsholmsgymnasiet arrangerades av Mediekompass och Ulricehamns Tidning.

Bakom Mediekompass står TU (Tidningsutgivarna) och dess medlemmar, Sveriges dagstidningar. Mediekompass hette tidigare Tidningen i Skolan.

Verksamheten har funnits i Sverige sedan 1963 då den började i ett samarbete mellan dåvarande Skolöverstyrelsen och Svenska Tidningsutgivarföreningen.

Mediekompass uppgift är att hjälpa skolan med undervisning om och med medier och dagstidningar på alla nivåer.

(Källa: Mediekompass)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons