Annons
Nyheter

Jordgubbssäsong enligt schemat

Den sena våren innebär inte sen jordgubbsstart. För om två veckor är plockningen som vanligt på topp.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2013
Jan?Ola Karlsson på Skogen i Timmele kan konstatera att det ännu så länge är glest mellan bären. Men att det ser lovande ut beträffande kvaliteten.
Jan?Ola Karlsson på Skogen i Timmele kan konstatera att det ännu så länge är glest mellan bären. Men att det ser lovande ut beträffande kvaliteten.Foto: Leif Fjellström

Att det blev en mycket sen vår verkar inte ha påverkat den kommande jordgubbsäsongen i någon större utsträckning. I alla fall så verkar årets skörd mogna vid ungefär samma tid som vanligt och jordgubbsodlaren Per Karlsson i Röshult räknar med att det är full fart i hans jordgubbsåkrar om en till två veckor. Något som även hans kollega Jan-Ola Karlsson på Skogen håller med om. På båda odlingarna har man börjat plockningen så smått men det dröjer alltså en dryg vecka innan det blir riktigt allvar av.

– Vi brukar ha vår topp runt 15 till 20 juli och det verkar bli så även i år, säger Jan–Ola Karlsson.

Annons

Någon förskjutning i tidsschemat verkar alltså den långa vintern ha åstadkommit. Däremot så har den orsakat skador på en del plantor.

– Värmen på dagarna gjorde att plantorna torkade bort, eftersom det fortfarande var tjäle i jorden och rötterna därmed inte fick något vatten, säger Jan-Ola.

– Ibland så går det att rädda plantor som drabbats av de här vinterskadorna men det gick inte bra i år.

Hos Per Karlsson i Röshult har vintern inte gått lika hårt åt jordgubbsplantorna och det tror han beror på att man i Röshult delvis odlar lite andra sorter.

– Jag tycker att det än så länge ser ganska normalt ut för vår del. Det är regnet som kan ställa till det framöver men får vi bara hyfsat uppehåll så kommer det att bli en bra säsong, säger Per.

– Regnet var behövligt när det kom men nu får det gärna vara bra för ett tag.

Alla tecken tyder alltså på att det blir en helt normal jordgubbsäsong, med den reservationen för vinterskadorna på Skogens odlingar.

– Kvaliteten blir nog lika bra som tidigare men vi får däremot inte lika stor skörd. Det blir godkänt men inget extra i år, säger Jan-Ola.

Att det inte finns några lokalt odlade jordgubbar till midsommar beror på konkurrensen från framför allt odlarna i Skåne.

– De driver fram sina jordgubbar på ett helt annat sätt och siktar på en långt tidigare start än vad vi gör här uppe. Vi skulle också kunna få fram bär till midsommar och få bra betalt men veckan därefter skulle det knappt gå ihop sig, eftersom det fortfarande kommer fram stora mängder i Skåne och även Halland. Den produktionen minskar sedan ordentligt så när våra jordgubbar är mogna så finns det en efterfrågan, säger Jan–Ola.

Annons

Alla köper inte sina jordgubbar i affärerna utan vill plocka dem själva.

– Det blir självplock i år men riktigt när vi börjar är svårt att säga just nu. Allt beror på hur fort bären mognar, så blir det mycket sol så måste vi se till att jordgubbarna plockas och då behöver vi få igång självplockningen, säger Per.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons