Annons
Nyheter

Jobbar för fiber i Hulared

Om Bengt Andersson får som han vill, kommer han och grannarna att få fiberuppkoppling.
– Går det riktigt bra börjar vi gräva ner kabeln om två år.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2013
Om hans hundar kommer att uppskatta en fiberuppkoppling är väl oklart, men i alla fall ser Bengt Anderssom fram emot en fiberkabel hem till huset i Stålared.
Om hans hundar kommer att uppskatta en fiberuppkoppling är väl oklart, men i alla fall ser Bengt Anderssom fram emot en fiberkabel hem till huset i Stålared.Foto: Leif Fjellström

I söndags konstituerades föreningen Fiber i Hulared, vars mål egentligen är lite utöver vad namnet anger.

– Tanken är att hela landsbygden i Tranemo kommun skall kunna få internetuppkoppling via fiberkabel, säger Bengt Andersson, Stålared.

Annons

Initiativtagare till det här fiberarbetet är LRF:s kommungrupp i Tranemo kommun och det var i samband med ett möte inom gruppen som frågan om fiber kom fram.

– Landsbygden är ju inte kommersiellt intressant och därför kommer aldrig något utomstående företag att vilja satsa på fiberanslutning för oss som bor här, säger Bengt Andersson.

– Därför måste vi ta tag i det själva, eftersom det faktiskt är en nödvändighet i framtiden. Egentligen är det ju en verklighet redan nu, eftersom 4G-telefonin kräver fiberanslutning till telemasterna och det finns inte i dag. Men det blir för tungrott och svårt om det här skall genomföras via en och samma förening.

Så det första som LRF gjorde var att ta fram en karta över kommunen, lite grovt dra upp områdesgränser med tusch och sedan söka kontakt med olika föreningar och tänkbara samarbetspartners inom respektive område.

– I det här området har vi pratat med vägsamfälligheter och Hulareds samhällsförening och fick ett positivt gensvar, säger Bengt Andersson.

Därför har man nu gått vidare med arbetet att bilda en förening och det första konstituerande mötet hölls alltså i söndags. Ett arbete som också stöds av Leader Sjuhärad, som beviljat 20 000 kronor till arbetet med att få igång föreningen. Totalt blir det sju eller åtta olika områden och där i bildade föreningar i hela kommunen som kommer att jobba för att projektet skall bli verklighet.

Tanken är alltså att hela landsbygden skall få ta del av den här möjligheten och Bengt Andersson poängterar att alla hushåll, företag och ägare till fritidshus kommer att bli tillfrågade om de vill vara med.

Några som däremot inte kommer att få vara med i de här fiberföreningarna, och därmed inte heller få erbjudande om fiberuppkoppling, är de som bor inne i kommunens tätorter.

– Länsstyrelsen ger bidrag med upp till 50 procent av kanaliseringskostnaden, alltså gräva ner kabeln, men det gäller endast utanför tätorter och därför kommer föreningarna inte att innefatta dessa, säger Bengt Andersson.

Ansökan om kanaliseringsbidraget är redan inskickad till länsstyrelsen, där den ligger sist i den 127 ansökningar långa listan.

Annons

– Kan vi få ett positivt besked om ett och ett halvt år så kanske vi kan börja gräva om ungefär två år. Håller den tidtabellen, blir jag oerhört glad, säger Bengt Andersson.

Vad kommer det att kosta för hushållen att ansluta sig?

– Jag vill inte gå in på det ännu eftersom det fortfarande är mycket som är osäkert. Men alla inom samma område får lika stor avgift.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons