Annons
Nyheter
Jobb och företag.
Utveckling av landsbygden.
Grönare mat.
Tre viktiga vinklar på S-V-oppositionens budgetförslag.
Nyheter • Publicerad 21 september 2013
Jan-Olof Sundh, Vänsterpartiet samt Mattias Josefsson och Inga-Kersti Skarland, Socialdemokraterna har en budget ihop.
Jan-Olof Sundh, Vänsterpartiet samt Mattias Josefsson och Inga-Kersti Skarland, Socialdemokraterna har en budget ihop.Foto: Christer Seldevall

Om tio dagar ska Kommunfullmäktige i Ulricehamns kommun ta beslut om budget för nästa år. Inför beslutet presenterar nu Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ett gemensamt förslag till hur de vill att ekonomin ska skötas de kommande åren.

Förslaget bygger till stora delar på det tjänstemannaförslag som redan finns.

Annons

Men förslaget har en tydlig politik profil. Rubriken Fortsatt framåt för fler jobb och företag är en tydlig markering - de två partierna vill ha en tydlig satsning på jobb och företag. Och det ska ske på flera fronter.

Näringslivsbolaget får exempelvis i uppdrag att aktivt söka upp tilltänkta företag för etablering i kommunen. Fler feriearbeten samt inrättande av en jobb- och utbildningslots för unga är ytterligare några förslag.

– Eftersom reformer på nationell nivå inte har lyckats, blir det kommunerna som får ta ett ansvar för att få fler i arbete och motverka långtidsarbetslöshet och ungdomsarbetslösheten, säger Mattias Josefsson (S).

Efter modell från bland annat Borås, föreslås en satsning för att hitta sysselsättning för människor som annars är hänvisade till försörjningsstöd.

– Vi överlåter åt dem som jobbar inom individ- och familjomsorgen samt kommunens arbetsmarknadsorganisation att utforma detaljerna. Poängen med vårt förslag är att det ska ger människor möjlighet till en längre period av sysselsättning, vilket både ger erfarenhet och samtidigt kan underlätta för dem att komma in på den arbetsmarknaden, säger Inga-Kersti Skarland (S).

Partierna vill även ha en landsbygdssatsning. Här handlar det om delvis redan kända förslag, exempelvis flexibel kollektivtrafik samt stöd till bostadsrotation på de mindre orterna. Vidare vill man ha en fortsatt utbyggnad av bredband. Omvänd skolskjuts på frivillig grund är ännu ett förslag som ska gynna landsbygden.

– Utmaningen är att se vad som kan göras för att motverka urbaniseringen och underlätta för människor att bo kvar på landsbygden så att en utveckling där blir möjlig, säger Mattias Josefsson.

Avskaffat vårdnadsbidrag, pengar för att öka andelen grön mat samt ett stöd för att underlätta för anställda att ge blod är andra punkter i budgetförslaget.

I investeringsbudgeten finns också en skrivning som innebär att partierna vill ha en tidigare projektering av ny friidrottsanläggning vid Tingsholm. Tanken är att projekteringen ska samordnas den planerade nya förskolan i samma område.

Det förslag som nu presenteras kommer Vänsterpartiet och Socialdemokraterna att lägga fram vid kommunfullmäktiges sammanträde nästa måndag. Men helt säkert är det inte. Från annat politiskt håll har en inbjudan kommit gällande förhandling om budget.

Annons

Det är Socialdemokraterna som fått inbjudan.

– Jag säger aldrig nej till en förhandlingsinvit. Sedan får vi se om det eventuellt ger något, säger Mattias Josefsson.

Förslagen i korthet

Några av förslagen i den gemensamma S-V-budgeten för Ulricehamns kommun:

? Inrätta ”erfarenhetstjänster”. Personer med försörjningsstöd från kommunen och aktivitetsstöd från arbetsförmedlingen kan erbjudas anställning inom exempelvis äldreomsorg, kök och skogslag under minst ett år. För det ska man få ersättning som ligger i nivå med ingångslönen enligt Kommunals avtalsområde.

? Höjd behörighet och kompetens. Kommunanställda ska få möjlighet att fullfölja sina utbildningar med praktik. För detta avsätts pengar som täcker för vikariat och del av inkomstbortfall.

? Målet för andelen ekologisk mat i kommun höjs från 17 till 30 procent.

? Läxhjälp. Pengar avsätts för att kommunens ska erbjuda alla elever i grundskolan läxhjälp under pedagogisk ledning.

? Läsprojekt för barn. Pengar avsätts och får användas om läsprojekt i samarbete med föreningslivet utvecklas.

? Differentierad bygglovstaxa. För den som vill bygga energismarta hus, där miljön gynnas, ska få enklare och billigare bygglov.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons