Annons
Nyheter

Jäv hotar ja till Tvingen

Anklagelser om jäv i samband med beslutet om detaljplan för Tvingen 9 och 10 i Ulricehamn blir nytt bränsle i debatten om husbygge i kvarteret.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2010

Det var efter lång och tidvis het debatt som kommunfullmäktige i december förra året beslutade att anta detaljplan för Tvingen 9 och 10. Frågan avgjordes genom votering där 27 ledamöter röstade för detaljplanen och 22 röstade för avslag.

Beslutet överklagades av flera personer. I några av dessa överklagande sägs att jäv förekom i beslutet. Det är fullmäktigeledamoten och moderaternas gruppledare Carljohan Molander som påstås ha varit jävig då beslutet togs.

Annons

Förklaringen till jävet påstås vara att Carljohan Molander sedan länge hyr lokal i den byggnad som berörs av den förändrade detaljplanen. De hyresgäster som berörs av detaljplanen ska ha fått erbjudande om lokaler i det tilltänkta nybygget.

Ett beslut om detaljplan för det aktuella kvarteret skulle alltså ha betydelse för Carljohan Molander och det företag han driver, enligt de överklaganden om jäv som lämnats.

Anklagelsen tillbakavisas av Carljohan Molander.

– Någon sådan uppgörelse som det påstås i överklagandet finns inte. Därmed finns heller ingen grund för påståendet att jag skulle var jävig i den här frågan, säger han.

Är du förvånad?

– Att man är emot ett projekt är en sak. Men att man försöker lyfta fram alla tänkbara argument för att stoppa det förvånar mig.

I sitt förslag till yttrande till länsstyrelsen tonar Ulricehamns kommun ner betydelsen av det eventuella jävet.

Beslutet skulle blivit detsamma, oavsett det eventuella jävet, heter det i ett förslag till yttrande.

Handläggaren på länsstyrelsen i Västra Götaland säger att om jäv konstateras har betydelse för bedömningen av ärendet.

– Det kan inte uteslutas att det påverkar beslutet, säger Marina Fagermoen, länsjurist vid länsstyrelsen.

Överklagandet av beslutet att anta detaljplanen har överklagats enligt reglerna i Plan- och bygglagen och enligt Förvaltningslagen.

Vid beslut i kommunfullmäktige är det Kommunallagens jävsregler som tillämpas. Enligt den gäller följande: ”En ledamot får inte delta i handläggningen av ett ärende som personligen rör ledamoten själv, ledamotens make, sambo, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående” (Kommunallagen 5 kap 20 §).

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons