Annons
Nyheter

Japaner studerar Ulricehamns äldreomsorg

I veckan har Ulricehamns kommun haft besök av att tjugotal personer från Japan som är här för att lära sig mer om hur äldreomsorg, sjukvård, arbete med demens och hemtjänst fungerar i kommunen.
Nyheter • Publicerad 20 december 2013

De japanska besökarna är sjuksköterskor, omvårdnadspersonal, chefer och administrativ personal. De kommer från både privata och offentliga vårdgivare. De besöker olika kommuner i Sverige för att ta med sig erfarenheter tillbaka till Japan, där de äldre i befolkningen blir allt fler.

– 2007 hade vi ett liknande besök från Japan och det är roligt att de väljer att komma tillbaka till vår kommun, säger Maj-Britt Thylander, verksamhetschef äldreomsorgen.

Annons

Besökarna har varit här mellan onsdag och fredag den här veckan. De har gått bredvid personal ute i verksamheten. Bland annat har de besökt Ekero, Ryttershov, Solrosen och Hökerumsgården. De har även träffat chefer och samordnare i kommunen och representanter från närhälsan.

Tredagarsbesöket avslutades på Ulricehamns resurscenter. Där fick de en inblick i rehabverksamheten, hjälpmedelsarbete och korttidsrehab i kommunen.

Anna-Lena Friberg från Ulricehamn kommun har följt gruppen under besöket.

– Äldreomsorgen i Sverige och Ulricehamn har verkligen rosats, säger hon.

Bland annat har besökarna prisat att personalen är så omtänksam och professionell.

På Ulricehamns resurscenter fick besökarna bland annat träffa sjukgymnasten Tina Roslin och arbetsterapeuten Caroline Sandberg.

Tina Roslin berättade till exempel om sjukgymnastiken i Sverige och lät besökarna pröva olika balanstest. Hon berättade också hur man tränade äldre för att de skulle klara sig bra hemma, något som Akitaka Tamura tyckte var intressant.

– I Japan finns det väldigt lite stöd till äldre som vill bo hemma. Att se det här är därför som att se framtidens äldrevård, säger han.

Han är konsult vid byggandet av äldreboende i Japan och brukar ofta åka till Danmark och Sverige för att studera äldreomsorgen.

– Det finns mycket att lära här för oss.

Miho Hosokawa testade ett instrument som mäter handstyrkan tillsammans med arbetsterapeuten Caroline Sandberg.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons