Annons
Nyheter

Jakthund slogs av kungsörn

Under söndagens rådjursjakt hörde Aron Andersson sin jakthund Max skrika till mitt i drevet. En kungsörn hade gått till attack och punkterat hans lunga.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2013
Det är sorgligt när husdjur dör. Aron Andersson får viss ekonomisk ersättning för Max, men det här är en tråkig händelse för hela familjen Andersson.
Det är sorgligt när husdjur dör. Aron Andersson får viss ekonomisk ersättning för Max, men det här är en tråkig händelse för hela familjen Andersson.Foto: Anette Westerlund

Det var i söndags när Aron Andersson var ute och jagade rådjur med sitt jaktlag. Den tio år gamla taxen Max var med och drev.

– Max hade drivit i ungefär en timme. Farsan stod några hundra meter bort från mig och vi hörde skallen. Helt plötsligt skrek hunden till och jag frågade farsan på radion ”vad hände nu?”

Annons

Max fortsatte skälla, men på ett helt annat sätt, så Aron visslade till sig honom. Han kom och verkade precis som vanligt, och Aron tog med sig hunden hem i bilen.

Efter en stund hemma märkte Aron att något var fel. Aron drog sig till minnes att hans pappa sagt att det kommit en enormt stor fågel.

När Max blev sämre började Aron undersöka honom ordentligt och hittade ett litet hål precis vid hundens ryggrad och ett, aningens större under vänster framben. Det var lite drygt en halv centimeter.

– Jag förstod att den stora fågeln, en kungsörn som tidigare siktats i trakten, måste ha gått till attack.

Ett telefonsamtal med länsstyrelsens rovdjursspårare bekräftade hans misstankar. Till slut blev Max så sjuk att han fick avlivas.

I måndags kom länsstyrelsens rovdjursspårare och följde med till platsen i skogen där Max troligtvis blev slagen. Därefter obducerades han av spårarna som fastslog att hunden dödats av en punkterad lunga till följd av en klo som gått in just där, och att det var en kungsörn som gjort det.

Till de stora rovdjuren hör björn, varg, lodjur, järv och kungsörn. Skulle man få sitt tamdjur eller hund skadat av en sådan kan man få ersättning som administreras av länsstyrelsen.

Kungsörnen kan ha ett vingspann mellan 190 och 225 centimeter, bli mellan 75-88 centimeter lång. Den kan väga upp till sex kilo.

Kungsörnen livnär sig vanligen på vildkaniner, fasaner, men kan också ta rådjurskid och renkalvar.

I Sverige häckar örnen från Dalarna och norrut, samt på Gotland. Det finns också revir i Jönköpingstrakten.

Vintertid kommer fåglar från de norra delarna till södra Sverige för att äta.

Om man ser ett rovdjur ska man höra av sig till länsstyrelsen så att de kan följa upp det. Mer information om detta finns på länsstyrelsens hemsida.

Källa: Lisette Fritzon, Länsstyrelsen, samt Nationalencyklopedin

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons