Annons
Nyheter

Jägare kräver skyddsjakt på älg

För att klara uppsatta avskjutningsmål krävs att länsstyrelsen omedelbart utlyser skyddsjakt på älg.
Det kräver Jägarnas Riksförbund (JRF) Västra Götaland.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2013
Foto: 

Förbundets distriktsledning i Västra Götaland vill att länsstyrelsen inför så kallad avlysningsjakt på vad som beskrivs som kvarstående älgar inom respektive älgförvaltningsområde (ÄFO).

Det innebär att samtliga jaktlag inom varje Älgskötselområde får tillstånd att fälla områdets kvarstående älgar. När samtliga dessa älgar fällts avlyser länsstyrelsen jakten.

Annons

I skrivelsen till länsstyrelsen förklarar distriktsledningen sina motiv till kravet.

Man menar att länsstyrelsen och Älgförvaltningsgrupperna grovt misslyckats i planering och upplägg av säsongens älgförvaltning. Att avregistrera eller tvinga in mindre områden i skötselområden har gjort att det i länet till dags dato endast har fällts 72 procent av fjolårets siffror. Totalt sett har man endast nått 65 procent av uppsatta mål.

Distriktsledningen ser nu med oro på den utveckling som väntar i form av framtida skogsskador för enskilda markägare. Vilket skulle vara i total motsats till varför ett nytt förvaltningssystem infördes.

– Det är nya systemets fel, säger Göran Karlsson, ordförande JRF Västra Götaland.

– Systemet innebär att färre vuxna djur har blivit skjutna. Det i sin tur innebär att arbetet med att hålla en bra nivå på den svenska älgstammen spolieras på sikt.

Enligt Göran Karlsson fungerade den tidigare modellen med lokala samråd bra. Det var en kommunbaserad uppdelning, där samråden bestod av olika organisationer, som tillsammans tog fram ett bra underlag till länsstyrelsen.

– Det nya systemet som infördes bygger på att hela Västra Götaland delats in i nio områden. Vilket innebär att underlaget till bedömningar inte blir alls lika bra som med den tidigare modellen, säger Göran Karlsson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons