Annons
Nyheter

Ja till Ica och nytt bibliotek

Med en förkrossande majoritet sa kommunstyrelsen i måndags eftermiddag ja till en etablering av Ica Maxi på Ubbarp samt nytt stadsbibliotek med placering i nuvarande Ica Kvantum-fastigheten i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2013

Samtliga partier utom Miljöpartiet ställde sig bakom förslaget till beslut i den fråga som rör både nytt stadsbibliotek i centrum och ett nytt handelsområde på fastigheten Ubbarp, i anslutning till nya motorvägen.

Det är kommunfullmäktige som avgör ärendet vid sitt junisammanträde om några veckor. Kommunstyrelsen hade nu (i måndags eftermiddag) att lägga fram ett förslag till beslut (se faktaruta).

Annons

Frågan avgjordes efter debatt, där miljöpartisten Ulf Svensson ifrågasatte att de olika delarna i förslaget lagts ihop till ett paket.

– Från vårt parti har vi lagt förslag om alternativa placeringar för ett nytt bibliotek. Och vad Ica beträffar så anser vi att de bör erbjudas en mer centrumnära etablering, sa han.

Mot denna bakgrund yrkade Ulf Svensson avslag.

Det gjorde däremot inte Perallan Orrbeck (FP). Tvärtom hälsade han förslaget i positiva, poetiska ordalag och formuleringar.

Han refererade till den tre decennier långa diskussionen kring förhoppningarna om att få till stånd ett nytt stadsbibliotek i Ulricehamn. En debatt som fick något av ett klimax under de år som förslaget om nytt kulturhus var på agendan.

– Den gången var det många som valde att inte följa med på ”kulturtåget”. Som valde att stanna kvar på perrongen. Trots kulturens stora betydelse som utvecklingsfaktor, sa Perallan Orrbeck.

– Den här gången verkar det vara tvärtom. Nu är det nästan fullt på kulturtåget. Även om vissa, som inte förstått kulturens betydelse, väljer att stanna kvar på perrongen, sa Perallan Orrbeck, varpå han avslutade inlägget med ett citat från Karin Boyes I rörelse med strofen ”Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.”

Centerns Anders Andersson hade invändningar vad gäller den osäkra uppskattningen av kostnaden för kommunen i alla de delar som ingår i förslaget.

– Det är frågor som vi bör få svar på innan fullmäktige tar beslutet. Men vi är med på detta, sa Anders Andersson.

Mattias Josefsson (S) sa att han har fullt förtroende för förvaltningen vad gäller de förhandlingar som pågår i aktuella frågor runt paketet.

Annons

– Detta ger i runda slänger 100 nya arbetstillfällen. Och jag är övertygad om att gågatan kommer att utvecklas och blomstra. Till det bidrar den nya placeringen av Stadsbibliotek, centralt i Ulricehamn, sa han.

Arne Fransson (MP) protesterade mot att partiet beskrivits som okunnigt om kulturens betydelse.

– Vi är kulturvänliga, vi vill ha ett nytt bibliotek. Men varför ihop med Ica? undrade han.

Partikamraten Ulf Svensson replikerade på Perallan Orrbecks tidigare inlägg som kryddats med poesi. Ulf Svensson gjorde det genom att travestera dikten Tomten med orden ” endast Miljöpartiet är vaket”.

Varpå Perallan Orrbeck fanns sig tvungen att återvända till talarstolen med följande konstaterande:

– Det gläder mig att då Ulf Svensson använder sig av litteraturen, så vänder han sig till Viktor Rydberg, som var en sann liberal!

Dessa ord hälsade med en spontan applåd från ks-ledamöterna.

Ärendet avgjordes genom votering, som slutade med siffrorna 14–1 för etablering av Ica maxi i Ubbarp och nytt stadsbibliotek i Ica Kvantum-fastigheten. Alla partier utom Miljöpartiet röstade för.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons