Annons
Nyheter

Istappar ett hot från ovan

När temperaturen börjar stiga till strax över nollpunkten ökar faran med fallande istappar från hustak.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2010
Varning för vassa istappar. Här är uppmaningen att se upp befogad.
Varning för vassa istappar. Här är uppmaningen att se upp befogad.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Med temperaturer väl under nollpunkten är risken att få en vass istapp i huvudet förhållandevis liten. Även om en olycka kan hända även under sådana omständigheter. Under nyårshelgen skadades exempelvis en 14-åring i Stockholm till följd av att han fått en nedfallande istapp i huvudet.

I takt med att stigande temperatur, ökar riskerna för sådana händelser markant.

Annons

Ansvaret för att skotta snö och ta bort istappar från hustak ligger på fastighetsägaren. Men efterlevnaden av detta ansvar varierar. Så även i Ulricehamn.

Några fastighetsägare låter tapparna hänga tills de faller ner. Andra ställer ut långa käppar eller hänger vimplar och avspärrningar för att varna förbipasserande för det latenta hotet från ovan.

Ett vanligt problem när vinter går mot vår är snö och istappar som faller från taken. Isen och snön kan vara svår att se och blir mycket tung när den faller från hög höjd. Särskilt i tätorter är detta ett problem som tragiskt nog också resulterat i dödsfall. Istappar är ofta bara en del av ett isblock och kan väga upp till 200 kg.

Risken för snö- och isras är som störst när temperaturen växlar. Temperaturer runt noll i kombination med stora mängder snö ökar risken för ras väsentligt.

Det är alla fastighetsägares ansvar att skotta ner snö och is från taket. Man bör vara noga med att spärra av trottoaren under ordentligt så att inga olyckor inträffar medan man skottar. Gränsen för fastighetsägarens ansvar slutar i princip där fastigheten börjar, men även smältvatten från såväl stuprännor som taket som samlas på trottoaren och sedan fryser till is är fastighetsägarens ansvar att ta bort.

(Källa: försäkringsbolaget if)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons