Annons
Nyheter

Invigning av nya Ungbo

Kommunens ungdomsboende Ungbo har flyttat till nya lokaler i Ulricehamn. Igår var det högtidlig invigning.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2011
Det var glada miner hos personalen då Tina Rosenberg, enhetschef Barn och ungdom, svarade för den ceremoniella invigningen av Ungbo i Ulricehamn.
Det var glada miner hos personalen då Tina Rosenberg, enhetschef Barn och ungdom, svarade för den ceremoniella invigningen av Ungbo i Ulricehamn.Foto: Christer Seldevall

Fram till i somras hyrde verksamheten in i sig i privata lokaler. Men då boendet Lillåsen i våras flyttades till Ulricehamns resurscenter (det som tidigare hette Hester), gavs möjligheter för Ungbo att ta över de då tomma lokalerna.

Det är kommunen som äger fastigheten och inför flytten i somras har en rejäl uppfräschning och anpassning av lokalerna gjorts.

Annons

Vid den högtidliga invigningen av Ungbo i går, var det också glada miner hos personal och verksamhetsansvariga.

– Detta känns jättebra, säger Tina Rosenberg, enhetschef Barn och ungdom.

– Det är mer ändamålsenliga lokaler, samtidigt som kommunen slipper en dyr hyreskostnad. Min förhoppning är att detta ska kännas som ett hem. Att de som kommer att bo här ska trivas och att personalen ska trivas.

För närvarande finns tre boende i Ungbo. Men i lokalerna finns sex boendeplatser. Dessutom kök, vardagsrum, toalett och tvätt, samt personalutrymmen.

Verksamheten står öppen för ungdomar i åldern 15-21 år. De som har ett boende på Ungbo erbjuds någon form av sysselsättning, som regel skola eller praktikplats.

För att få en plats på Ungbo krävs att man ansöker om det. I de fall personen är under 18 år, är det som regel föräldrarna som ansöker. Men även de unga kan själv lämna in en ansökan.

Efter utredning vid socialtjänsten beslutas om plats ska erbjudas.

– Under senare år har det varit ett ganska hårt tryck. Men som regel lyckas vi erbjuda plats till dem som söker, säger Tina Rosenberg.

Alternativet till placering är att köpa plats externt. Men det är något som har minskat ganska rejält i omfattning under senare år, enligt Tina Rosenberg.

Malin Jönsson är en fem behandlingsassistenter som arbetar vid Ungbo. Hon tycker det är bättre med egen lokal för verksamheten.

Annons

– Detta känns mer sammanhållet och mer anpassat för den verksamhet som bedrivs, säger hon.

Förutom de fem behandlingsassistenterna finns en samordnare.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons