Annons
Nyheter

Inventering av kommunens träd

Under två veckor skall Mikael Witte från Göteborg undersöka träd som växer på kommunal mark.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2011
Mikael Witte använder avancerad GPS-utrustningar då han anger position för träden i Ulricehamns tätort. Information som sedan kan används vid skötseln av dem.Foto: Bernt Carlsson

Witte arbetar på företaget Hartill Trädexpert AB i Göteborg, och har under ett antal år inventerat träd på många platser i och omkring Göteborg. Nu är turen kommen till Ulricehamn.

– Jag är här på uppdrag av Ulricehamns kommun och Ulricehamns Energi AB, säger han.

Annons

Vad hans arbete går ut på är att göra en inventering av de träd som finns på kommun al mark, ut med gator och i parker i kommunens centrala delar.

Syftet med inventeringen är att dels fastställa koordinater för de enskilda träden, om dessa inte redan är noterade. Den GPS som Mikael Witte använder är bra mycket mer exakt än en vanlig bil-GPS. Här gäller en noggrannhet på 50 centimeter.

Anledningen till att det är så noga att veta exakt var träden står är att man utan tvekan skall hitta dem när något skall åtgärdas

Det gäller inte bara att notera var träden finns utan också att ge råd och tips om vad som i föreliggande fall bör åtgärdas.

– Det rör sig om olika slags trädvård, kanske beskärning, hamling eller kanske rent av fällning.

Det kan röra sig om farliga träd, sådana som riskerar att falla. I dessa fall ger trädexperten råd om vad som bör göras.

I Mikael Wittes uppdrag ligger också att göra en prioritering av det som bör göras först.

Det första Mikael Witte hade att besiktiga var de magnifika lindarna i Brunnsnäs allé, de nära 300 år gamla träd som gett namn åt allén.

Här gällde det för Mikael att GPS-placera några träd, andra hade redan fått sina koordinater. Han undersökte också i vilket skick de gamla träden befann sig, och kunde därvid konstatera att här måste åtgärder sättas in.

– Det är alltså gamla träd, som i flera fall är i dåligt skick. Det rör sig om håligheter och svampangrepp som gör de inte orkar bära upp en hel trädkrona. Tidigare har man hamlat träden, och jag anser att man bör fortsätta med det.

Sköter kommunen om sina lindar utmed allén så kan de med all säkerhet stå kvar i ytterligare hundra år, bedömer trädexperten Mikael Witte.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons