Annons
Nyheter

Intresset för COPE har svalnat

COPE-kurserna, träffar för föräldrar som vill förbättra kommunikationen med sina barn, har minskat i intresse i Ulricehamn.
Något som bekymrar Marianne Linder samordnare för kurserna.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2010
Marianne Linder, samordnare för COPE-kurser i Ulricehamn vill inte bli jämförd med Super-Nannys i TV.
Marianne Linder, samordnare för COPE-kurser i Ulricehamn vill inte bli jämförd med Super-Nannys i TV.Foto: 

Anledningen till att intresset minskat vet inte Marianne Linder; hon misstänker att föräldrar har för mycket omkring sig, kanske också för att informationen inte varit tillräckligt bra.

När man första gången arrangerade kurser, verksamheten inleddes i Västra Götalnd redan 2005, hade man som mest 28 deltagande föräldrar. Senaste gången hade antalet sjunkit till 13, lite för lite egentligen, för att det skall bli tillräckligt många goda exempel.

Annons

COPE–verksamheten kommer ursprungligen från Kanada, där man utarbetat en strategi byggd på forskning om barnuppfostran.

– Genom kursen skall föräldrarna ges strategier och verktyg för att öka samspel och kommunikation med sina barn, och därmed hjälpa dem att lösa problem, säger Marianne Linder.

Hon konstaterar att alla barn och alla familjer är unika och att det därför inte serveras några färdiga lösningar på sådant som kan komma upp.

I kursen samlas deltagarna först i mindre grupper där de får se filmer där problem presenteras. Utifrån dem skall deltagarna diskutera kring problemet, hur de själva skulle välja att agera.

– Inget är rätt eller fel, betonar Marianne Linder, även om man förstås måste följa svensk lagstiftning, som bland annat förbjuder aga. Dessa diskussioner gör att deltagarna kan hämta styrka från gruppen.

– Nästan alla vill redan vid första kurstillfället ha hjälp med att sätta gränser, säger Marianne Linder, men den biten kommer allra sist. Det är ju så att ju mer tid man lägger ner på basen, på att förstärka det positiva, desto mindre tid behöver man lägga på att sätta gränser.

Det har rests farhågor för att kursen skulle vara något à la TV-modellen Super-Nanny, men det förnekar Marianne Linder bestämt.

– COPE-kursen utvecklades innan nanny på TV blev aktuell, betonar hon.

Inte heller att kursen skulle rikta sig till problemfamiljer stämmer, enligt Marianne Linder.

– Alla har tankar på hur man skall lösa konflikter, säger hon; här gäller det att i grupp diskutera olika frågor och på detta sätt stärka föräldrarnas roll och knyta kontakter i ett nätverk. Meningen är inte att man skall diskutera enskilda familjers situation.

Meningen med COPE:

? Stärker föräldrarnas självförtroende

? Förbättrar samspelet i familjen

? Ger praktiska strategier i föräldraskapet

? Ökar barnets förmåga till egna lösningar

? Hjälper till att förstärka positiva beteenden

? Start: Vårens kurs startar vecka fem

? Plats: Ulrikaskolan

? Tid: Onsdagar 17.30-19.30

? Anmälan: Annelie Håkansson, tel 0321 595672

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons