Annons
Nyheter

Inglasat reningsverk istället för flyttning

Istället för att ersätta det nuvarande reningsverket i Ulricehamn med ett nytt, kan det nuvarande behållas och exempelvis glasas in.
Det skriver tjänstemän med anledning av en motion om alternativ placering.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2010

Bakgrunden är en motion med förslaget att flytta det nuvarande reningsverket vid Åsunden i södra Ulricehamn. En utredning har gjorts, vilken resulterade i att tre alternativa placeringar pekades ut, Ekered, Marbäck och Timmele.

Enligt utredningen väntas kostnaden för en flytt uppgå till mellan 60 och 100 miljoner kronor, beroende vilken av placeringarna som väljs.

Annons

Delar av utredningen underkänns av bland annat Ulricehamns energi AB. Bolaget bedömer att kostnaden för en flytt sannolikt blir högre än vad som anges i utredningen. Vidare saknas en bedömning av beräknad driftskostnad för de olika alternativen, menar man.

I skrivelsen från energibolaget och kommunens miljöchef sägs också att det finns möjlighet att bygga ut nuvarande reningsverk till en fördubbling av kapaciteten. Vilket i sin tur skulle innebära att det inte finns kapacitetsskäl att flytta reningsverket. Konsekvensen av detta blir att flyttkostnaden och eventuell merkostnad inte kan tas av VA-abonnenterna utan får tas av skattekollektivet.

I sammanfattningen konstateras att det inte kan ses som rimligt att i dagsläget göra en investering på närmare 200 miljoner kronor för att göra området där det nuvarande reningsverket är placerat, tillgängligt för bostäder.

Samtidigt sägs att flera åtgärder redan är på gång för att utveckla verksamheten vid reningsverket. Bland annat en översyn av luktreningsmetoder. Inkapsling av de öppna stegen i reningsprocessen ska också utredas.

"En mer spektakulär åtgärd är en totalinbyggnad av området med stora glaspartier. Detta skulle lyfta området arkitektoniskt och följa en tidigare tradition att lyfta fram samhällsviktiga funktioner”, heter det i skrivelsen.

Någon garanti från luktstörningar kan visserligen inte ges, med nämnda satsningar. Men den det kan inte en flytt av reningsverket heller ge.

Förslaget till kommunstyrelsen blir att för närvarande lämna frågan om en flytt av Ulricehamns reningsverk. Samtidigt ska de aktuella alternativa placeringarna bevakas i kommande översiktsplaner så att inte konkurrerande intressen omöjlighet en framtida lokalisering.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons