Annons
Nyheter

Inget partistöd för tomma stolar

Stopp för partistöd till tomma stolar i kommunfullmäktige. Regeringens förslag kommer främst att drabba Sverigedemokraterna.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2013

I många kommuner i landet finns det tomma stolar i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige/regionfullmäktige. Det är främst Sverigedemokraterna som haft problem med att inte ha tillräckligt många kandidater på sina valsedlar, totalt ett 50-tal i landet. Partierna har alltså i valet fått ett eller flera mandat, men har inte lyckats fylla platsen eller platserna.

Så är det i exempelvis Ulricehamns kommun, där Sverigedemokraterna har tre mandat, men där en eller flera varit obesatta under hela mandatperioden. I dag har partiet ingen ledamot i fullmäktige.

Annons

Trots detta har SD kunnat få kommunalt partistöd, eftersom bestämmelserna i kommunallagen är sådana. Men nu kan det vara slut med det.

Regeringen föreslår att möjligheten att få partistöd för tomma stolar upphör, en förändring som föreslås träda i kraft 1 januari 2014.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons