Annons
Nyheter

”Ingen kunde vänta sig något sådant”

Andreas Johansson från Timmele har bott i Norge i 13 år och i Oslo i fyra. Han var inte nära bomben eller dödsskjutningarna i går fredag men satt hela kvällen klistrad framför TV:n och följde utvecklingen.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2011
Nästan samtliga fönster på regeringsbyggnaden i Oslo blåstes ut av den kraftiga explosionen som mentalt skakade hela världen i går kväll.
Nästan samtliga fönster på regeringsbyggnaden i Oslo blåstes ut av den kraftiga explosionen som mentalt skakade hela världen i går kväll.Foto: Fartein Rudjord/SCANPIX

Det var vid 15.30 i går fredag som en kraftig bomb detonerade vid regeringsbyggnaden i centrala Oslo. Sju personer bekräftades döda under eftermiddagen och kvällen och flera vårdades för allvarliga skador.

Andreas Johansson, 36, bor i norra Oslo och kände sig båda nära och långt från händelsernas centrum i går.

Annons

– Vi har ju inte sett eller hört något där vi bor så på så sätt känns det avlägset och overkligt. Samtidigt känns det ju väldigt nära när jag tittar på TV och ser platser som jag ofta besöker, säger Andreas vid 21-tiden på fredagskvällen.

Han beskriver en stämning som präglas av bryddhet och förvåning. Ingen kunde vänta sig att något sådant här skulle inträffa i Norges huvudstad.

– Jag antar att det var ungefär samma känsla i Stockholm när en man sprängde sig där i vintras. Det går ju inte att förstå riktigt.

Under kvällen kom även nyheten om att en person klädd i polisuniform skjutit barn på ett politiskt ungdomsläger några mil utanför Oslo. Uppgifter om 25-30 dödsoffer var de mest förekommande vid 22-tiden på fredagskvällen. Under lördagen har dödstalen uppdaterats flera gånger.

– Det känns som att det är viktigt att polisen kommer ut med så mycket fakta som möjligt så snart som möjligt. Annars är det nog risk för många teorier som kan skena i väg, säger Andreas Johansson.

Många Ulricehamnsungdomar bor och arbetar i Oslo. Det fanns under fredagen inga uppgifter om att några svenskar skadats eller dödats i attentaten.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons