Annons
Nyheter

Ingen förundersökning mot polis efter skottet i Gällstad

Det blir ingen förundersökning mot den polis som i tjänsten sköt en man i Gällstad på trettondagen.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2015

När polis skjuter verkanseld i tjänsten leder det per automatik till ett ärende hos Särskilda åklagarkammaren. Därifrån kommer nu ett snabbt besked om att ingen förundersökning inleds.

Det var på trettondagens kväll som polis tvingades skjuta mot en 35-årig man som överföll en kvinna med kraftiga knivhugg i en lägenhet i Gällstad.

Annons

– Poliserna har till en början använt mindre angripandevåld och försökt få mannen att ge upp genom både rop, pepparspray och batongslag men inget gav något resultat utan mannen fortsatte att använda kniv mot kvinnan. Först då användes verkanseld, säger Lena Lithner, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, till TT.

– Min uppfattning är att polisen siktat så lågt han kunnat utan att riskera att träffa kvinnan. Omständigheterna har varit sådana att det inte varit uppenbart oförsvarligt att avlossa skottet. Att mannen senare avlidit förändrar inte den bedömningen, säger Lena Lithner till TT.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons